PRESIDENCIALS AL PAÍS ESLAU

¿Debat electoral o combat de boxa a Ucraïna?

La trobada cara a cara entre Poroixenko i Zelenski a l'estadi es transforma en un pugilat verbal aclamat pels seus respectius seguidors

El cap de l'Estat congrega més simpatitzants i demostra més solidesa davant el seu oponent en una discussió aspra atapeïda de descalificacions

zentauroepp47820862 ukraininan president and presidential candidate petro porosh190419220626

zentauroepp47820862 ukraininan president and presidential candidate petro porosh190419220626 / GENYA SAVILOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Més que una confrontació d’idees entre polítics rivals, hi va haver moments en què allò semblava unpugilat verbalaclamat pels seguidors d’un i altre candidat.

Després de diverses setmanes d’expectació, els dos candidats en la segona volta de les eleccions presidencials de diumenge a Ucraïna, l’actual president Petró Poroixenko i el còmic Volodímir Zelenski, han celebrat per fi l’única trobada cara a cara de la campanya electoral davant de milers d’espectadors i a l’Estadi Olímpic de Kíev, un escenari totalment inusual per a aquest tipus de menesters. I l’extravagant convocatòria va proporcionar les imatges que tothom intuïa: aspirants irrompent al recinte esportiu com boxejadors abans d’una baralla entre les abraçades i els crits de joia dels seus seguidors; esbroncades i xiulets de l’afició pròpia quan era l’aspirant rival el que intervenia. Però sobretot, una sensació que elsinsults, elseslògans de consum ràpidi lesacusacions lleugeresisense demostrars’imposaven a les propostes polítiques i els plantejaments.

La posada en escena va seracuradament preparada, i els prolegòmens fins i tot van tenir un cert aire de partit de futbol. Els partidaris de Zelenski es congregaven en una meitat de la gespa coberta per una lona, i els de Poroixenko en l’altra, separats per un dens cordó d’agents. Quant aforça presencial, la victòria no només es va inclinar sorprenentment delcostat oficialista, sinó que fins i tot ho va fer pergolejada. Milers de simpatitzants de l’actual cap de l’Estat atapeïen l’espai que els havia sigut assignat, mentre que els del còmic, suposadament un delspersonatges més popularsdel país a causa de les seves aparicions televisives, s’arraulien en un racó de l’extrem contrari, deixant a la vista molta pista en blanc. Si Zelenski , més habituat que el seu rival a interactuar amb una audiència de persones, va arribar en algun moment a a pensar que escollint un lloc tan excèntric l’acabaria afavorint, es va haver d’emportar un desengany descomunal. 

Poroixenko va fer la seva entrada al recinte quan encara actuava a latarima contrària Machete, un grup pop-rock ucraïnès que canta en rus i que recolza lesaspiracions presidencialsdel showman. Enmig d’una cridòria eixordadora que va apaivagar per complet la veu de Yaroslav Mali, el barbut solista del conjunt musical, el cap de l’Estat ucraïnès es va acostar a la barrera i no va escatimar en salutacions i efusivitat davant d’uns partidaris arribats fins allà en autobusos contractats i embolicats molts d’ells amb la bandera ucraïnesa. L’aparició de Zelenski davant d’un públic sense símbols nacionals a la vista va ser més mesurada i fins i tot van poder sentir-se alguns xiulets. El torn d’intervencions es va jugar–és clar– a cara o creu.

Escassa experiència i preguntes llegides en rus

Tal com s’esperava, sobre l’estrada el president sortint va demostrar més enteresa i experiència que el seu rival, que, d’altra banda, es va veure obligat a llegir algunes de les seves intervencions amb el pols tremolós, i a fer fins i tot algunes preguntes en rus, cosa que va provocar l’esbroncada generalitzada des de la grada oponent. Els sectors més nacionalistes del país recriminen a l’humorista la seva poca fluïdesa a l’hora d’expressar-se en ucraïnès.

Zelenski va centrar les seves intervencions en lalaxitud de les autoritatsactuals respecte a la corrupció, i en el deteriorament delsestàndards de vidadels ucraïnesos des de la revolució de Maidan. “El 2014 jo vaig votar per Poroixenko, però vaig cometre un error”, va dir. “Mai ens vam poder imaginar que la seva nova vida [la que prometia el president] es convertiria en realitat en una supervivència”, va continuar. Presentant-se com un personatge aliè a la política, l’actor televisiu es va autoatribuir la capacitat de “trencar el sistema” amb “una nova mentalitat, una mentalitat del segle XXI”.

El cap de l’Estat sortint li va respondre recriminant-li la seva falta d’experiència política a l’hora d’afrontar els principals desafiaments del país, en particular la guerra a la regió del Donbàs, a l’est, atiada des del país veí. “Vostè serà un cap de l’Estat feble que no podrà defensar-se a si mateix dels cops de Putin”, un líder que, segons Poroixenko, té el somni d’“arrossegar” Ucraïna “de tornada” a l’Imperi rus. També va voler fer sang amb els vincles de Zelenski amb l’oligarca Ihor Kolomoïsky, el canal de televisió del qual retransmet el serial que protagonitza. 

Quan queden poques hores perquè s’obrin els col·legis electorals a Ucraïna, queda per veure si el relatiu triomf que Poroixenko es va anotar en el debat aconsegueix donar la volta a uns sondejos que concedeixen una amplísima avantatge a l’actor televisiu.          

          

Notícies relacionades

    

         

Temes:

Ucraïna