ALERTA DESPRÉS DE LA TRAGÈDIA

Els bombers temen per l'estabilitat de la façana lateral de Notre-Dame

Dubten que els frontons puguin resistir una forta ratxa de vent

bomberos de paris difunden labores para extinguir el incendio de notre dame / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els bombers de París temen per l’estabilitat del frontó de les façanes laterals de la catedral de Notre-Dame de París, ja que alguna eventualitat meteorològica, com ara ratxes fortes de vent, podria fer-los caure.

Segons va explicar aquest dimarts el portaveu del cos, Gabriel Plus, en una roda de premsa, "hi ha una amenaça real sobre els frontons, perquè les bigues ja no els sostenen".

Façana lateral de la catedral de Notre-Dame, després de l’incendi. / AP / FRANÇOIS MORI

"Ara mateix el punt neuràlgic està en els frontons, que corren el risc de caure, i en la bastida. Els frontons ja no s’aguanten gràcies a la teulada, sinó per ells mateixos, i hi ha risc d’algun fenomen meteorològic com el vent que n’amenaci l’estabilitat", va assenyalar.

El responsable d’inspecció del patrimoni del cos, José Vaz de Matos, va explicar que una part del frontó nord ha de ser retirada, a més de diverses estàtues, per garantir la seva estabilitat

Diversos edificis han hagut de ser evacuats precisament per l’amenaça que suposa que els frontons no estiguin ben subjectats, i no es permetrà la tornada dels veïns fins que "puguin tornar a una vida normal".

A més, Vaz de Matos va dir que la bastida actualment serveix per frenar part del vent que fa pressió contra els frontons, però que, una vegada retirat, no es disposarà d’aquesta defensa contra l’aire.

Segueixen bombers a la zona

Al voltant d’una seixantena de bombers continuen desplegats a la catedral en aquesta fase de vigilància, en la qual els experts ja han començat a avaluar els danys i, sobretot, quins són els riscos que hi hagi un enderrocament o que el foc rebroti en algun lloc.

Els bombers van destacar que els vitralls i els rosetons no van patir danys per l’aigua que es va fer servir en els treballs d’extinció, però van reconèixer que encara hi ha possibilitats que caiguin.

A més, Plus va assegurar que el conjunt dels quadros de les capelles laterals estan en bon estat, així com tot l’anomenat Tresor de Notre-Dame, que va poder ser evacuat a temps.

El portaveu, que va destacar que el bomber ferit lleu progressa bé, va defensar que "no hi va haver cap retard" en l’actuació del cos a partir del moment en què van rebre l’avís.

Reconstrucció de l’agulla

El Govern francès ha anunciat que llançarà un concurs internacional d’arquitectura per a la reconstrucció de l’agulla de Notre-Dame de París, que es va ensorrar en l’incendi, en el qual es determinarà què es farà en el seu lloc i si se n’aixecarà una d’idèntica o una altra d’adaptada a les tècniques actuals.

El primer ministre va indicar que l’Executiu presentarà la setmana que ve un projecte de llei que fixarà el marc de la restauració i establirà garanties de transparència, de manera que "cada euro pagat per a la reconstrucció serveixi per a això i no per a cap altra cosa". En aquest projecte de llei es modificarà la tributació de les donacions, i per això l’exempció fiscal per als particulars que donin fins a 1.000 euros serà excepcionalment del 75%, en lloc del 66%.

A partir de 1.000 euros, es mantindrà la norma actual del 66% (fins a un límit del 20% de l’impost sobre la renda), i tampoc hi haurà canvis en les donacions de les empreses, que poden deduir un 60% de les seves despeses de mecenatge, amb un límit de fins a un 0,5% de la seva facturació.

Notícies relacionades

La polèmica sobre aquestes exempcions fiscals ha emergit després que algunes de les grans fortunes franceses i certes multinacionals hagin fet en unes hores aportacions que ja sumen 850 milions d’euros i poden superar els 1.000 milions ràpidament.

Philippe es va felicitar perquè hi hagi persones adinerades i empreses que "vulguin participar en la reconstrucció d’un edifici que no és només un edifici", tal com ha demostrat l’emoció generada pel seu incendi. El primer ministre va reconèixer que el termini de cinc anys que aquest dimarts Macron va donar per a la reconstrucció "és un desafiament immens", però va remarcar que li sembla "sa que ens fixem objectius ambiciosos".