Líders de l'antiga Iugoslàvia

Mor Mirjana Markovic, la vídua de l'expresident serbi Slobodan Milosevic

Anomenada 'Lady Macbeth dels Balcans', ha mort als 77 anys per una pneumònia a Rússia, on estava exiliada

zentauroepp47761920 mirjana markovic190415135810

zentauroepp47761920 mirjana markovic190415135810 / ANDREJ ISAKOVIC

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Mirjana Markovic, vídua de l’expresident serbi Slobodan Milosevic, que va exercir un paper clau en les polítiques del seu marit durant la violenta ruptura de Iugoslàvia en la dècada de 1990, va morir diumenge als 77 anys a Moscou, on havia viscut al’exili  des que va fugir de Sèrbia el 2003 per evitar l’enjudiciament per abús de poder.

Markovic, vista pels crítics com aLady Macbeth dels Balcans, que va incitar el seu marit a aixafar els seus enemics i desafiar Occident, ha mort a causa d’una pneumònia, segons un amic de la família, Dragoljub Kocovic. El Govern serbi no ha fet cap declaració oficial sobre això, però el ministre de Defensa, Aleksandar Vulin, exmembre del desaparegut Partit de l’Esquerra Iugoslava de Markovic, ha dit que estava de dol "especialment perquè no va passar els seus últims dies a la Sèrbia que ella tant estimava". "Espero que ella trobi la pau que la gent li va treure", ha declarat Vulin a la televisió estatal.

La ministra d’Exteriors de Sèrbia, Ivica Dacic, cap del Partit Socialista que va dirigir Milosevic en la dècada de 1990, també ha enviat les seves condolences a la seva família i ha ofert l’ajuda del partit per organitzar el funeral de Markovic, segons la televisió estatal. "Potser no sempre compartim els mateixos punts de vista, però la vaig respectar com la dona de Slobodan Milosevic i com a científica", ha dit Dacic.

La vídua de Milosevic estava hospitalitzada en una clínica moscovita després de complicar-se el seu estat de salut arran d’una caiguda que va tenir fa sis setmanes, en la qual es va trencar el braç dret. Després de descobrir a l’hospital que l’estómac se li havia desplaçat per sobre del diafragma en la caiguda, els metges van sotmetre dues intervencions quirúrgiques la pacient, que després de la segona operació va contreure una pneumònia de què no va poder recuperar-se, segons fonts pròximes a la família.

Exiliada a Rússia

El líder serbi (1941-2006) va ser enderrocat per les forces reformistes del seu país el 2000, després d’una dècada al poder i va ser extradit a la Haia un any després per enfrontar càrrecs de crims de guerra. Va ser trobat mort a la seva cel·la a la Haia l’11 de març del 2006.  Markovic va estar al costat del seu marit durant la sagnant ruptura de Iugoslàvia i la campanya de bombardejos aeris de l’OTAN  del 1999 que va tenir per objectiu posar fi a la repressió de les forces sèrbies contra els separatistes albanesos a la província sèrbia de Kosovo. 

Markovic va néixer el 23 de juliol del 1942, filla de partisans comunistes que van lluitar contral’ocupació nazi de Iugoslàvia. La seva mare, Vera Miletic, va ser capturada per la Gestapo i suposadament sota tortura va revelar informació sensible que va portar als arrestos de combatents de la resistència comunista. Més tard va ser executada pels alemanys a Belgrad.

Notícies relacionades

Markovic i Milosevic eren nòvios de la infància i es van fer inseparables. Tot i que li devia la seva influència política al seu paper com la seva consellera i confident més pròxima, també va construir la seva pròpia base de poder al’esquerra iugoslava neocomunista.

Markovic no va tornar del seu exili rus per assistir al funeral del seu marit a Sèrbia per temor de ser arrestada, acusada d’haver abusat de la seva posició de primera dama en l’adquisició d’apartaments per a familiars i sota sospita per la seva possible participació en la mort d’un editor d’un diari el 1999. A Markovic, doctorada en Sociologia, la sobreviuen el seu fill Marko i la seva filla Marija.

Temes:

Sèrbia Kosovo