DESAPAREGUTS

La Creu Roja busca una infermera neozelandesa segrestada a Síria el 2013

L'organització creu que Louisa Akavi, retinguda per l'Estat Islàmic juntament amb dos conductors sirians fa cinc anys, podria ser viva

zentauroepp47766659 louisa akavi190415131320

zentauroepp47766659 louisa akavi190415131320 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico/ Agencias

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha anunciat que estan buscant informació sobre tres membres del seu personal segrestats Síria fa més de cinc anys, dels quals se sap que van ser retinguts pel grup gihadista Estat Islàmic a la província d’Idlib. Els desapareguts són la infermera de Nova ZelandaLouisa Akavi dos conductors sirians Alaa Rajab i Nabil Bakdounes. La Creu Roja ha trencat el silenci que mantenia sobre això i demana ajuda per localitzar i esbrinar què va passar amb els seus empleats. 

Nova Zelanda ha anunciat que les seves forces especials han realitzat missions a Síria per buscar la infermera neozelandesa i ha explicat que l’"última informació creïble indica que laLouisa era viva a finalitats del 2018".

El vice primer ministre neozelandès, Winston Peters, ha dit que el Govern havia desplegat un equip amb seu a l’Iraq que incloïa personal d’operacions especials "centrat en localitzar i identificar oportunitats per recuperar-la". Peters ha afegit: "El que realment sabem és que laLouisa ha estat treballant com a infermera durant el seu segrest", demostrant la seva dedicació i compromís. 

Akavi, ara de 62 anys, es va unir al CICR el 1998 i ha treballat com a infermera de l’organització a diversos països com l’Iraqel Vietnam o Txetxènia, i és una de les empleades més longeves en els 156 anys d’història de l’oenagé.

Els tres segrestats viatjaven en un comboi de la Creu Roja el 13 d’octubre  del 2013 per entregar subministraments a les instal·lacions mèdiques de la localitat d’Idlib,  al nord-oest de Síria, quan va ser detingut per homes armats. Quatre persones més segrestades amb ells van ser posades en llibertat l’endemà. "Els últims cinc anys i mig han sigut un malson per a les famílies dels nostres tres col·legues", ha dit el Director d’Operacions del CICR, Dominik Stillhart.

La infermera coneixia els riscos

Les forces kurdes Recolzades pels Estats Units van proclamar la captura del’últim territori del’Estat Islàmic a Síria el mes passat, i van liquidar l’autoproclamat califat a l’Iraq i Sírial’Iraq Síria. Els funcionaris del CICR han declarat que Akavi podria haver sigut portada junt amb unes  70.000 dones i nens que van fugir al camp d’Al-hol després de la caiguda del’Estat Islàmic, molts d’ells simpatitzants gihadistes.

El president del CICRPeter Maurer, va plantejar el seu cas durant una visita al camp en la qual va provar d’investigar el paradord’Akavi  mostrant una fotografia de la infermera als que eren allà presents. "Fem una crida a qualsevol persona que tingui informació perquè es presenti. Si els nostres col·legues encara estan detinguts,demanem  el seu alliberament immediat i incondicional", ha dit el CICR en un comunicat, en el qual afegeixen que desconeixen més detalls sobre el parador dels dos conductors sirians.

El vice primer ministre Peters ha agraït als mitjans de comunicació que hagin mantingut el silenci durant els més de cinc anys. "En aquestes situacions, la prioritat ha de ser sempre la seguretat delsostatges", ha dit. 

Notícies relacionades

Tuaine Robati, un portaveu de la família d’Akavi, ha explicat que la infermera era plenament conscient delsriscos  a Síria. "Ella havia viscut temps difícils abans, però va continuar amb la seva tasca perquè li apassionava", ha relatat Robati.

Akavi, infermera i experimentada treballadora humanitària coneixia els riscos de treballar en un país en guerra com Síria.  Segons informa The New York Times, la Creu Roja té raó per creure que la infermera és viva, ja que almenys dos testimonis han declarat haver-la vist en una clínica de Soussa, un dels principals bastions de l’Estat Islàmic, eldesembre passat del 2018. Els testimonis van declarar que la van veure treballant als hospitals controlats pel grup gihadista, cosa que suggereix que ella no es trobava confinada en una cel·la

Temes:

Segrestos Síria