CRISI AL PAÍS AFRICÀ

El líder del cop del Sudan es retira per donar pas a un altre militar

El tinent general Abdel Fattah Abdelrahman pren possessió del càrrec, en el qual es mantindrà dos anys

La junta limitar aixeca el toc de queda i ordena l'alliberament dels manifestants

zentauroepp47741604 sudanese demonstrators celebrate after the defence minister 190413095131

zentauroepp47741604 sudanese demonstrators celebrate after the defence minister 190413095131 / STRINGER

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Elcap del consell militar del Sudan es va retirar un dia després de liderar un cop d’estat que va enderrocar el líder del país Omar al-Bashir enmig d’una onada de protestes. El ministre de Defensa, Awad Ibn Auf, va anunciar la seva decisió a la televisió estatalministre de Defensa, Awad Ibn Auf, va , i va nomenar el seu successor, el tinent general Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, que va prendre possessió del càrrec divendres.L’Exèrcit ha dit que romandrà en el poder durant un màxim de dos anysi després es faran eleccions. Però els líders de la protesta diuen que no abandonaran els carrers fins que l’Exèrcit doni pas a un govern civil. La caiguda d’Al-Bashir va seguir als mesos d’inquietud que van començar el desembre a causa de la pujada dels preus.

Aquesta situació arriba després que milers de sudanesos hagin ocupat els carrers de la capital, Khartum, perdemanar un Govern civil després que l’Exèrcit deposés l’expresident Omar al-Bashir dijous passat, després de tres dècades de Govern autocràtic. Els ciutadans rebutgen la decisió d’establir una transició liderada per les Forces Armades, que han pres el poder i han suspès la Constitució.

Picada d’ullet al carrer 

En el seu primer discurs, el nou líder sudanès ha fet una picada d’ullet al poble ambl’aixecament del toc de queda imposat per l’Exèrcit després de la caiguda del dictador dijous passat il’alliberament dels manifestants que porten a presó des de l’inici de les mobilitzacions fa gairebé quatre mesos, inclosos els que ja han sigut jutjats per la llei d’emergència, decretada per Al-Bashir a finals de febrer. Burhan també ha promès el respecte alsdrets humans i a tots els tractats internacionals firmats pel Sudan fins que es dugui a terme l’entrega del poder a un govern civil. 

 / AFP PHOTO / El tinent general Abdel Fattah Abdelrahman Burhan pren possessió de la presidència de la junta militar

La junta militar anunciada per dirigir el Sudan després de l’enderrocament del president Al-Bashir, ha ajornat la seva formació per dur a terme consultes amb les forces polítiques, mentre els manifestants segueixen acampats al costat de la seu de l’Exèrcit per demanar el traspàs a una autoritat civil. En aquesta mateixa línia, la coalició opositora Forces de la Llibertat i el Canvi ha anunciat la designació de deu representants del moviment de protesta per entaular un diàleg amb la junta militar. 

Forces de la Llibertat i el Canvi deu representants del moviment de protesta

“Hem decidit acceptar la invitació i seure a la taula de diàleg amb l’objectiu d’una transició cap a una autoritat civil que aconsegueixi totes les demandes de la revolució sudanesa”, ha afirmat l’oposició després d’accedir a una primera reunió amb les forces militars aquest dissabte. Les deu persones escollides són una representació de les Forces de la Llibertat i el Canvi que es van formar el gener passat dins de l’onada de protestes antigovernamentals que han portat a la caiguda d’Al-Bashir.

Primeres destitucions

El general Abdelfatah Burhan va jurar el seu càrrec amb l’uniforme militar i davant un altre d’uniformat, tal com va mostrar la televisió estatal sudanesa, que només va retransmetre imatges sense locució i sense cap rètol. Aquestes imatges van ser emeses per l’emissora estatal poc després que aparegués a la pantalla el ministre de Defensa sudanès, Awad bin Auf, per dimitir del seu càrrec al capdavant del Consell Militar Transitori i designar Burhan per substituir-lo.

En un missatge llegit davant de les càmeres, Bin Auf va anunciar que la seva decisió busca “preservar la unitat de l’Exèrcit” i “evitar esquerdes” al seu si. A més de dimitir, ha apartat del seu càrrec el vicepresident de la junta, Kamal Abdel Maaruf, que és el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit sudanès. Bin Auf havia pres possessió dijous a la nit, poques hores després d’haver sigut l’encarregat d’anunciar als sudanesos que les Forces Armades havien enderrocat Al-Bashir i el mantenien sota arrest, en resposta a gairebé quatre mesos de protestes al carrer contra el mandatari.

En aquesta fase transitòria, Burhan ha promès la reconstrucció de totes les institucions de l’Estat, lluitar contra la corrupció castigar els que han danyat l’economia, fins a provocar la greu crisi que està en l’origen de les protestes. Així mateix ha instat a “preparar l’ambient polític per altraspàs pacífic del poder” i ha demanat a totes les forces polítiques i grups opositors que “ajudin a tornar a la vida normal”, després de setmanes de mobilitzacions al carrer, en què han mort desenes de personesmort desenes de persones, centenars han resultat ferides i més de mil han sigut detingudes. 

Sancions econòmiques

Notícies relacionades

L’origen d’aquesta situació es remunta al 19 de desembre del 2018. El Govern va intentar evitar el col·lapse econòmic provocat pels anys de sancions dels Estats Units i la pèrdua d’ingressos del petroli mitjançant la imposició de mesures d’austeritat d’emergència i una forta devaluació de la moneda. L’eliminació dels subsidis al pa i al combustible van provocar manifestacions a l’est pel descens del nivell de vida, però la ira aviat es va estendre a la capital, Khartum. L’aixecament de la majoria de les sancions el 2017 no va ajudar el país, que va perdre la majoria dels seus camps petrolers quan el Sudan del Sud es va independitzar el 2011.

Inicialment, es van enfocar en l’augment dels costos, però ràpidament es van ampliar a les demandes per a la destitució del president Al-Bashir, en el càrrec durant gairebé 30 anys, i del seu Govern. Les protestes van arribar a un punt culminant la data simbòlica del 6 d’abril: l’aniversari d’un aixecament no-violent de 1985 que va eliminar el dictador Jaafar Nimeiri.