POLÍTIQUES ALS EUA

Trump va plantejar enviar immigrants a ciutats demòcrates

El seu objectiu era desbordar les administracions locals que s'oposen a deportar indocumentats

undefined47720769 jjl01  washington  estados unidos   11 04 2019   el presiden190412151620

undefined47720769 jjl01 washington estados unidos 11 04 2019 el presiden190412151620 / JIM LO SCALZO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, va plantejar la possibilitat d’enviar immigrants il·legals a ciutats santuari, aquelles que rebutgen la deportació d’indocumentats, com a represàlia per la seva negativa a implantar les mesures migratòries de l’Executiu, ha informat el 'Washington Post’.

El pla de la Casa Blanca era enviar a algunes d’aquestes localitats "petites i mitjanes" el gruix dels immigrants detinguts a la frontera, amb la intenció que les autoritats locals es veiessin sumides en el caos al posar-los en llibertat, d’acord amb el diari.

La publicació, que cita fonts anònimes i assegura haver tingut accés a alguns dels correus oficials en els quals s’esbossava el pla, afirma que la principal intenció del Govern era prendre represàlies contra municipis controlats per demòcrates que es neguen a implantar les polítiques migratòries de l’Executiu.

La Casa Blanca va indicar al servei d’Immigració i Control de Duanes (HISSI, en les sigles en anglès) –segons el diari– que la seva intenció era tant alleujar el problema de falta d’espai als centres de detenció com enviar un missatge als demòcrates. Aquesta opció, no obstant, va causar neguit en l’agència migratòria al considerar que li podia portar greus problemes legals i d’imatge.

Dues caravanes

El Govern hauria posat aquesta opció sobre la taula a finals de l’any passat, coincidint amb l’arribada de dues caravanes de migrants procedents d’Amèrica Central a la frontera sud del país, i va tornar a treure-la a la palestra al febrer. Entre els municipis afectats per aquesta mesura, es trobava el districte 12 de Califòrnia, que té com a representant a la Cambra baixa la demòcrata Nancy Pelosi.

Notícies relacionades

Pelosi ha sigut una de les veus més crítiques amb les polítiques migratòries de Trump, i la seva negativa a acceptar fons per a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic va abocar l’Administració al tancament parcial més llarg de la seva història: 35 dies. L’oficina de la congressista ha reaccionat assenyalant que "el cinisme i la crueltat d’aquesta administració no poden ser subestimats".

Per la seva banda, la Casa Blanca va enviar un comunicat al diari en el qual justificava que: "Aquesta només va ser una suggerència que es va plantejar i va ser rebutjada".