Reaccions a l'Amèrica Llatina

Maduro, Correa, Cristina Kirchner, Evo Morales i el PT surten en defensa d'Assange

El mandatari veneçolà va qualificar d'"atroç" la detenció del fundador de Wikileaks i va assenyalar que això és un "afront al Dret Internacional"

L'expresident equatorià va dir que el seu successor, Moreno, "va entregar" Assange als EUA a canvi d'un acord amb l'FMI

FILE PHOTO  WikiLeaks founder Julian Assange is seen in a police van after was arrested by British police outside the Ecuadorian embassy in London  Britain April 11  2019  REUTERS Henry Nicholls File Photo

FILE PHOTO WikiLeaks founder Julian Assange is seen in a police van after was arrested by British police outside the Ecuadorian embassy in London Britain April 11 2019 REUTERS Henry Nicholls File Photo / Henry Nicholls (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Julian Assange no ha de ser entregat als EUA, on la seva vida corre perill per un procés judicial manipulat, en el qual ni tan sols han sigut revelats els càrrecs dels quals se’ls acusa, i on hi ha clarament la intenció d’acabar amb la seva vida", va assegurar des de Veneçuela Nicolás Maduro. A través d’un comunicat oficial, el seu Govern va expressar "el més categòric rebuig a l’atroç decisió que va privar del dret d’asil diplomàtic el ciutadà australianoequatorià". El seu arrest a Londres, va afegir Maduro, va ser realitzat "de forma matussera i vergonyosa per la policia britànica".

Com era de suposar, l’expresident equatorià Rafel Correa va qualificar la decisió del seu successor, Lenín Moreno, de suspendre el seu asil a l’Ambaixada londinenca com "una de les traïcions més grans de la història llatinoamericana". Correa, que va governar aquest país entre el 2007 i el 2017 va considerar que Moreno va oferir entregar Assange a canvi del recolzament financer dels EUA al Fons Monetari Internacional (FMI). L’actual Govern equatorià rebrà aviat un préstec de l’organisme financer de 4.200 milions de dòlars.

Moreno va basar la seva decisió en la presumpta "violació de les normes establertes en les convencions interamericanes sobre asil diplomàtic de l’Havana (1928) i Caracas (1954)", per part d’Assange, va informar el seu Ministeri d’Exteriors. També "pelsincompliments del Protocol Especial de Convivència de l’Ambaixada" que l’Equador li havia entregat l’agost passat, després de diversos pronunciaments polítics sobre temes interns de tercers països, entre els quals la crisi catalana.

El món al revés, segons Kirchner

Cristina Kirchner també va fustigar el canvi d’actitud de Quito que va desembocar en la detenció del fundador de Wikileaks. "Al món al revés, les notícies falses circulen lliurement i aquells que diuenla veritat són perseguits i empresonats. El dret a la informació dels ciutadans i ciutadanes, bé, gràcies. #Assange”, va dir a través de les xarxes socials.

El Partit dels Treballadors (PT) brasiler dels expresidents Luiz Inácio Lula da Silva  i Dilma Rousseff  té des de fa anys una inocultable simpatia per Assange. Amb Lula a la presó,  li va tocar al partit, actualment a l’oposició, condemnar els fets. "L’actual Govern equatorià viola principis fonamentals de protecció dels drets humans de l’ONU i del Tribunal Interamericà de Drets Humans a l’entregar un ciutadà equatorià que estava dins de l’Ambaixada del seu propi país, una cosa inaudita en la història diplomàtica mundial."

Notícies relacionades

El PT va recordar en aquest sentit que Assange va ajudar a revelar casos d’espionatge posats en marxa pel Govern dels EUA, alguns d’ells d’impacte directe al Brasil, que van incidir en la destitució parlamentària de Roussef  i "de totes les conseqüències que van venir després i que encara vivim en els temps actuals".

"Condemnem enèrgicament la detenció de #JulianAssange i la violació del dret a la llibertat d’expressió. La nostra solidaritat amb aquest germà que és perseguit pel govern de #EUA per haver revelat les seves violacions dels drets humans, assassinats de civils i espionatge diplomàtic," va dir per la seva bana el mandatari bolivià Evo Morales.  Mesos enrere, Bolívia havia entregat a les autoritats italianes l’exactivista d’extrema esquerra Cesare Battisti, cosa que li va valer crítiques com les que rep ara Moreno.