Netanyahu podrà formar govern malgrat empatar amb Gantz

Amb el 98% dels vots escrutats, el primer ministre i el líder del centrista Blau i Blanc obtenen 35 escons

israel / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Les eleccions generals d’Israel han sigut ajustadíssimes fins al final. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, podrà revalidar el càrrec i formar govern malgrat l’empat tècnic entre elLikud i el centristaBlau i Blancdel general retirat Benny Gantz. Amb el 98% escrutat, les dues formacions empaten a 35 escons, però 'Bibi' ho té més fàcil per formar govern. 

Segons les dades del Comitè Electoral Central, amb més de 4 milions de vots escrutats, el Likud obtindria un 26,27% de les paperetes, davant un 25,94% de Blau i Blanc. Laparticipacióen aquests comicis ha sigut de 4.016.310 votants,al voltant del 67%, gairebé quatre punts menor que en els anteriors comicis legislatius del 2015, segons el digital local 'Times of Israel'.

Durant el procés de recompte, Netanyahu ha clamat victòria en un discurs aquesta matinada davant dels membres del seu partit i els seus simpatitzants aTel Aviv, en què va considerar haver obtingut "una victòria increïble", i, a l’espera del recompte final de tots els vots, va afegir que significa "una fita inimaginable" i "gairebé inconcebible".

Coalició avançada

Els resultats de les altres formacions que es presentaven a les eleccions aplanen el terreny perquè Netanyahu formi una coalició de govern dretà que sumi els 61 escons que donen majoria en la Kneset, de 120 diputats. El bloc de partits de dreta, ultradreta i religiosos és més nombrós que el de centreesquerra i els àrabs.

De fet, el Likud ha assenyalat que Netanyahu "es troba ja en un estadi molt avançat per formar una coalició". Segons ‘The Times of Israel’, Netanyahu hauria parlat amb els líders deKulanu (centre) i els partits ultraortodoxos Judaisme Unit de la Torà i Shas per convidar-los a formar coalició.

Mentre el Likud i Netanyahu cantaven victòria, Gantz assegurava per la seva part que serà "el pròxim primer ministre" i que aconseguirà "crear una àmplia coalició que representi tot Israel". La tasca de formar govern ha d'encarregar-la el president d'Israel, Reuven Rivlin.

Malgrat que el panorama perquè Blau i Blanc pogués formar una coalició de govern no sembla gaire optimista, Gantz ha escrit aquest matí una carta als seus simpatitzants en què afirma que encara pot "fer maniobres polítiques d’algun tipus". "Les informacions parlend’una història inacabada. No hi ha res que hagi finalitzat", ha afirmat el general retirat.

Desfeta laborista

El gran derrotat d’aquests comicis és el Partit Laborista, la desfeta del qual ha sigut històrica. Aquesta formació, que va dirigir el destí d’Israel durant molts anys, ha quedat relegada a un racó de la Kneset amb sis escons.

La bufetada també ha sigut contundent per als exministres d’Educació i Justícia Naftali Bennett i Ayelet Shaked, que van abandonar el seu partit original, Llar Jueva, per fundar la Nova Dreta i han quedat fora del Parlament al no aconseguir el mínim de 3,25% de vots exigit per llei.

En canvi, les dues coalicions àrabs, Hadash-Ta’al i Ra’am-Balad han aconseguit sis i quatre escons respectivament, malgrat la baixa participació de la comunitat palestina d’Israel.

Notícies relacionades

Els analistes especulen ja sobre quant temps durarà el pròxim govern de Netanyahu (el cinquè de la seva carrera política i el quart consecutiu) perquè el fiscal general de l’Estat, Avichai Mendelblit, va anunciar a finals de febrer que imputaria el primer ministre per frau, suborn i abús de confiança en tres casos de corrupció.

"Aquest és un clar inici del cinquè mandat de Netanyahu, però el seu cinquè mandat podria acabar sent el més curt", opina el professor Reuven Hazan de la Universitat Hebrea de Jerusalem.