Eleccions generals

Netanyahu es proclama guanyador de les eleccions parlamentàries israelianes

'Bibi' (apel·latiu de Netanyahu) se sent segur d'avançar cap al seu cinquè mandat com a primer ministre israelià

israel / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

El primer ministre israelià i candidat a la reelecció, Benajmin Netanyahu, es va dirigir als seus votants després de conèixer-se els primers resultats de les eleccions generals de dimarts i es va mostrar confiat de poder formar govern.

Passades les 02.00 de la matinada (23.00 GMT), l'actual cap de l'Executiu israelià va prendre la paraula a la seu electoral del seu partit, el Likud, a la ciutat de Tel-Aviv, i es va adreçar als prop de 300 simpatitzants que es van acostar a oferir el seu recolzament a mesura que passava la nit.

"Estic molt entusiasmat per la nostra tremenda victòria", va començar, després d'agrair una vegada i una altra als assistents, als membres del seu partit i a la seva dona, la Sara, a qui va besar abans i després del discurs, i qui no es va separar d'ell durant l'acte.

"Sento una emoció molt gran pel recolzament de la gent d'Israel, que va confiar en mi i aquesta vegada més que mai", va afegir Netanyahu, amb un to que indicava agraïment pels bons números que sembla aconseguir, segons els últims resultats de l'escrutini.

El públic, majoritàriament homes i molts d'ells religiosos, celebrava cada una de les seves paraules, corejava el nom de la seva dona i fins i tot es va onejar alguna bandera en recolzament al president nord-americà, Donald Trump, al qual Netanyahu admira obertament i que també va poder veure's en algunes imatges projectades durant l'acte.

"És difícil comprendre la magnitud d'aquesta victòria, considerant que ens enfrontem al biaix negatiu dels mitjans de comunicació", va exclamar, apujant el to i donant peu a una esbroncada generalitzada del seu públic, entre el qual hi va haver que va insultar, en almenys dues ocasions, alguns dels periodistes presents en l'acte.

El moment àlgid del discurs va ser, no obstant, quan va exclamar amb seguretat que el bloc de dretes, liderat pel Likud, dirigirà el govern dels pròxims quatre anys.

"Aquesta nit ja començo a conversar amb els líders dels partits de dreta, els nostres aliats, i gairebé tots ja han expressat públicament que em recomanaran per formar govern", va dir, a l'anunciar que es proposa conformar la coalició com més aviat millor per construir un govern "fort i de dretes".

Cap a les 03.00 hora local (00.00 GMT de dimecres), i amb prop del 60% dels vots escrutats, el Likud comptava amb un 27,6 % dels vots, mentre que Blau i Blanc, plataforma del seu principal rival en aquestes eleccions, Beni Gantz, el seguia amb un 26%.

Notícies relacionades

El sistema parlamentari de govern a Israel requereix la formació d'una coalició d'almenys 60 seients (50% del Parlament), una cosa que en aquests moments semblaria més fàcil d'aconseguir per a Netanyahu.

‘Bibi’ (apel·latiu de Netanyahu), que podria avançar cap al seu cinquè mandat com a primer ministre israelià, té més opcions de formar aliances amb partits de dretes i amb els ultraortodoxos, els resultats sumats dels quals superen els del bloc de centreesquerra que recolzaria un govern del seu rival.