L'HERÈNCIA DE LA DICTADURA ARGENTINA

Les Àvies de la Plaça de Mayo troben una neta a Espanya

La dona, que és la neta número 129, va viatjar a Buenos Aires per fer-se la prova de l'ADN

La seva mare va desaparèixer el 1977 i el seu pare, que ara té 70 anys, la buscava des de feia quatre dècades

834b6189-be4b-4919-8e7f-c690f441825e-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Ningú té idea de les milers de nits que jo vaig passar sense poder dormir, esperant aquest moment", assegura Carlos Alberto Solsona, però aquest temps que s'ha mesurat en anys i dècades acaba de tenir un tancament. La seva filla és la neta 129 trobada per les Àvies de la Plaça de Mayo. Viu a Espanya i fa dues setmanes va anar a Buenos Aires a fer-se les anàlisis que van permetre il·luminar una veritat robada per la dictadura militar argentina (1976-1983). La seva mare, Norma Síntora, la dona de Solsona, va ser segrestada el 21 de maig del 1977 quan es trobava al seu vuitè mes d'embaràs. La filla va néixer en captiveri, presumiblement en una unitat militar a la perifèria de Buenos Aires, quan el seu pare es trobava  ja a l'exili. "Ara podrà conèixer-lo, a ell i als seus germans", va dir Estela de Carlotto, la presidenta de les Àvies. Es tracta de la primera neta recuperada aquest any.

Norma Síntora i el seu marit eren militants del Partit Revolucionari dels Treballadors (PRT) que durant els anys 70 va fracassar en el seu intent d'establir un focus guerriller a les muntanyes de la província de Tucumán, al nord.  A ella se la coneixia com 'la Morocha', 'Raquel', 'Marta' i 'la Turca'. Estudiava Energia Electrònica. Es va casar amb Solsona el 1974. Un any més tard van tenir el seu primer fill, en Marcos.

Mesos abans del cop d'Estat, el PRT i el seu braç armat estaven pràcticament destruïts. Quan els militars van prendre el poder, el 24 de març del 1976, la repressió estatal va arribar a una ferocitat sense precedents que va superar la cacera d'insurgents o simpatitzants. La parella va decidir deixar el seu fill sota la cura dels avis materns. Un any i gairebé dos mesos després de l'aldarull, Síntora va ser capturada per una ‘patota’ juntament amb una parella que l'allotjava fora de la capital. Mai es va saber més res d'ells. Faltava molt poc perquè ella donés a llum. Amb el seu marit havien arribat a un acord: si era nen es diria Pablo, i Soledad en cas que fos una nena.

Els anys de silenci

Solsona i els avis van denunciar la desaparició davant dels tribunals. Les Àvies el van fer seu quan es va recuperar la democràcia, a finals del 1983. Van ser anys d'incertesa i silencis. El 2012 les Àvies van saber sobre una noia que havia sigut inscrita com a filla pròpia per un matrimoni. "La documentació reunida mostrava, entre altres coses, que la partida de naixement apòcrifa havia sigut firmada per un metge de la Policia Federal i que el part havia tingut lloc a domicili", va explicar l'organisme.

El 2013, un "equip d'aproximació" que treballa amb les Àvies va contactar amb qui en aquell moment se la considerava com una presumpta filla de desapareguts. Com que es trobava a Espanya, se la va convidar a fer-sel'examen de l'ADN. Després va intervenir la unitat fiscal especialitzada per a casos d'apropiació de nens durant els anys de terror estatal. La justícia va intentar en dues oportunitats efectuar aquestes proves sense resultats.

Notícies relacionades

A través d'un amic, ella va poder abandonar la seva reticència inicial. "Fa dues setmanes la nova neta va ingressar al país i es va presentar a la justícia dimecres 3 d'abril. Allà, amb intervenció de l'equip interdisciplinari de la Comissió Nacional pel Dret a la Identitat (CONADI), va acceptar fer-se voluntàriament l'anàlisi al Banc Nacional de Dades Genètiques (BNDG), que va llançar que és fill de Norma Síntora i Carlos Alberto Solsona". Les Àvies van demanar paciència als mitjans per conèixer els detalls que no han sigut revelats. "Els nets i netes ja tenen entre 39 i 45 anys, ajudem a reparar les ferides que la dictadura ens va deixar".

La principal preocupació del pare ara és que la seva filla recuperada "pugui transitar aquest cop amb la tranquil·litat més gran possible i en les millors condicions per processar-lo". Per Carlos Alberto Solsona comença també una nova vida als 70 anys. "Ella té més de 40 anys i li va caure això a sobre. No obstant,sento que serà una cosa grandiosa".