CIMERA BILATERAL

La Xina promet una major obertura a les empreses europees

La cimera bilateral amb la UE se salda amb el compromís de Pequín a tancar un acord d'inversions el 2020

zentauroepp47690039 chinese premier li keqiang and european council president do190409203744

zentauroepp47690039 chinese premier li keqiang and european council president do190409203744 / SUSANA VERA

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Fa unes setmanes, Brussel·les qualificava laXinade “rival sistèmic” i la UE enduria el discurs davant d’un gegant asiàtic que, amb l’arribada deDonald Trumpa la presidència delsEstats Units, es va convertir en la gran alternativa per a Europa. Aquest dimarts, Brussel·les i Pequín han aconseguit deixar de banda les seves moltes diferències després del compromís del primer ministre xinès, Li Keqiang, de garantir una "igualtat de tracte" a les empreses europees a la Xina, d’abordar els subsidis industrials en el marc de la reforma de l’OMC, i d’intentar tancar un acord sobre inversions el 2020.

“Les negociacions han sigut difícils però fructíferes”, va resumir després de la vint-i-unena cimera bilateral el president de la UE,Donald Tusk. Segons fonts europees, la firma de la declaració va estar en l’aire fins aquest mateix dilluns, en què els negociadors xinesos van cedir i van accedir a incloure el tema dels subsidis industrials. "És un gran avenç" perquè "per primera vegada la Xina accepta comprometre’s amb la UE sobre aquesta prioritat clau per a la reforma de l’OMC", ha valorat el polonès.

Notícies relacionades

La cimera també va servir per reforçar el compromís dels dos blocs a tancar el 2020 untractat sobre inversions(que negocien des de fa sis anys) que faciliti l’accés europeu al mercat xinès. "És un bon pas però necessitem trobar un millor equilibri i nivell de reciprocitat", ha reivindicat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Aquest acord haurà de garantir una obertura en els dos sentits i evitar que hi hagi “una transferència forçada de tecnologies”. 

Més enllà de les relacions comercials, la trobada també ha servit per abordar la situació dels drets humans perquè "són tan importants" com els interessos econòmics", ha explicat Tusk. Però han evitat entrar en detalls sobre els riscos d’espionatge relacionats amb el 5G. El primer ministre xinès va demanar que tractin les empreses del seu país de forma equitativa i respectin “la presumpció d’innocència” i va assegurar que el seu Govern mai ha demanat a les empreses xineses que robin dades personals o infringeixin els secrets comercials.