TOC D'ATENCIÓ A LA JUSTÍCIA RUSSA

El Tribunal d'Estrasburg sentencia contra la presó domiciliària de l'opositor rus Navalni

El Tribunal considera que les mesures preventives imposades contra el bloguer violaven els seus drets i pretenien limitar la seva acció política

zentauroepp47686894 file   in this sunday  feb  24  2019 file photo  russian opp190409163048

zentauroepp47686894 file in this sunday feb 24 2019 file photo russian opp190409163048 / Pavel Golovkin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg (TEDH) ha advertit de nou la justícia de Rússia pel tracteque dispensa aAleksei Navalni, elbloguer anticorrupcióconvertir en la principal figura de l’oposició. El Tribunal ha estipulat que els drets polítics de l’opositor havien sigut violats durant el període en què va estar sota arrest domiciliari, el 2014 i a començaments del 2015, mentre ha decretat que les mesures restrictives addicionals que se li van imposar en el seu dia tenien per objectiu "limitar les seves activitats polítiques".

"L’assignació de la presó preventiva no estava justificada; és evident que el tractament de què ha sigut objecte tenia per objectiu limitar les seves activitats públiques", diu la sentència, que certifica que diversos articles de la Convenció Europea dels Drets de l’Home referits a la llibertat i a la llibertat d’expressió havien sigut violats. El càstig addicional que va haver d’afrontar l’activista incloïa severes limitacions a la comunicació amb persones que no fossin els seus familiars més pròxims, fer declaracions públiques o tenir accés als mitjans de comunicació. L’opositor va violar aquestes mesures en diverses ocasions, al·legant que eren "il·legals".

Indemnització de 20.000 euros

El veredicte contempla el pagament d’una indemnització de 20.000 euros a Navalni, a més del pagament de les costes processals. Rússia ja acumula diverses sentències condemnatòries a causa del tracte dispensat a Navalni, la més recent del novembre passat, quan el tribunal d’Estrasburg va estipular que dos dels arrestos dels quals havia sigut objecte tenien un "mòbil polític" i estaven destinats a "asfixiar el pluralisme polític" a Rússia, i va ordenar a l’Estat rus el pagament d’una altra indemnització, en aquest cas pròxima als70.000 euros

Navalni i el seu entorn han acollit amb alegria el veredicte. "Victòria; el tribunal europeu ha reconegut que l’arrest domiciliari al qual em van condemnar el 2014 era il·legal", ha escrit en un tuit difós al matí. "Estic convençut que aquesta decisió tindrà conseqüències importants per a aquells que a Rússia pateixen permanentment aquestes arbitrarietats", ha assegurat a Instagram.

Notícies relacionades

El Kremlin, per la seva banda, ha carregat contra la resolució judicial, donant a entendre que n’esperava una de molt diferent. "És molt inesperat; és molt difícil estar d’acord amb una cosa així", ha reaccionat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, en declaracions recollides per TASS. Malgrat les reiterades clatellades judicials a Rússia d’Estrasburg, e moment les autoritats del país han liquidat religiosament les multes i indemnitzacions que els ha imposat el TEDH, tot i que des d’algunes instàncies nacionalistes cada vegada s’insisteix més que el país hauria d’abandonar d’una vegada la Convenció Europea de Drets de l’Home a causa de la diferència de criteris entre Moscou i Estrasburg.      

  

Temes:

Rússia