May busca el recolzament de Macron i Merkel per a una pròrroga del 'brexit'

Els conservadors euroescèptics amenacen amb una altra moció contra la primera ministra

zentauroepp47677837 anti brexit demonstrators from yorkshire demonstrate outside190408185750

zentauroepp47677837 anti brexit demonstrators from yorkshire demonstrate outside190408185750 / BEN STANSALL

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La primera ministra britànica, Theresa May, es reunirà aquest dimarts a Berlín amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per volar després a París, on s’entrevistarà amb el president, Emmanuel Macron.May defensarà davant dels dos dirigents la seva petició d’una pròrroga limitada per al brexit fins al 30 de juny, cosa que la Unió Europea (UE) sembla descartar.

Les dues trobades es produiran la vigília del Consell Europeu a Brussel·les, on els líders dels Vint-i-set països membres hauran de decidir unanova extensió de l’article 50, potser fins a final d’any.També poden negar-se a noves pròrrogues. En aquest últim cas, menys probable però no impossible, els britànics sortirien brutalment aquest divendres, sense cap pacte ni període de transició, de la UE.

Tercera ronda de converses

La primera ministra ha conversat aquest dilluns per telèfon amb altres líders de la UE, inclòs el president del Consell, Donald Tusk, i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, mentre el cap negociador de la UE, Michel Barnier, es desplaçava a Dublín, on va ser rebut pel primer ministre, Leo Varadkar. En la declaració posterior, Barnier va desitjar que les actuals converses entre el Govern conservador i el Partit Laborista de Jeremy Corbyn,"aconsegueixin un resultat positiu".

La UE "pot ser molt més ambiciosa" en el plantejament de la futura relació política amb el Regne Unit, va assenyalar el negociador europeu. Barnier va suggerir queun acord que inclogui la unió duanera, cosa que reclamen els laboristes,pot ser afegit de forma «extremament ràpida”. El Govern i l’oposició s’havien de tornar a reunir dilluns a la nit, en una tercera ronda de "converses tècniques" de les quals fins ara no ha sortit res en clar.

May vol una segona pròrroga breu, fins al 30 de juny. L’única raó per la qual la primera ministra no demana una gran ampliació, malgrat saber que la necessita, com han donat a entendre diversos ministres, és la por d’una reacció volcànica al Partit Conservador.

Moció contra May

Un grup d’euroescèptics ‘tories’, encapçalats pel diputat Mark Francois han escrit al president de l’anomenat comitè 1922, Graham Brady, demanant una votació informal indicativa d’una moció contra la primera ministra aquest dimecres, coincidint amb la cimera de la UE. Brady es va entrevistar amb May, en el que va qualificar com una “reunió útil”, sense donar més explicacions.

Notícies relacionades

La possibilitat de posposar llargament la sortida de la UE, l’obligació humiliant d’haver de participar en les eleccions europees i, sobretot, el fet queMay hagi iniciat negociacions sobre el brexit amb el líder laborista, Jeremy CorbynJeremy Corbyn, horroritza bona part del Partit Conservador. “Hi ha molts diputats al partit, els anomenats ‘brexiteers’, preocupats pel fet que la primera ministra està considerant arribar a un acord amb un marxista”, va declarar Francois. 

De moment, els preparatius per a les eleccions al Parlament Europeu ja estan en marxa. El Govern britànic ha fixat la data del 23 de maig per celebrar els comicis. "La intenció és abandonar la Unió Europea amb un acord i aprovar la legislació necessària abans del 22 de maig perquè no tinguem necessitat de participar en les eleccions, que serien llavors anul·lades" va assenyalar un portaveu de Downing Street.