DEBAT NACIONAL

El Govern francès abaixarà els impostos per respondre a la crisi dels 'armilles grogues'

"El nostre país ha assolit una tolerància fiscal zero", admet el primer ministre al presentar les conclusions del gran debat nacional organitzat per Macron

zentauroepp47195584 en imagenes190302180159

zentauroepp47195584 en imagenes190302180159 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El primer ministre francès, Edouard Philippe, assumeix que el Govern es veurà obligat a baixar els impostos i que haurà de fer-ho de pressa, al constatar que “el país ha assolit una espècie de tolerància fiscal zero” que no ha sorgit amb la crisi dels ‘armilles grogues’, sinó que ve de lluny.

Philippe ha presentat aquest dilluns sota la cúpula de vidre del Grand Palais de París les principals conclusions que extreu l’Executiu del que han dit els ciutadans en els dos mesos que ha durat el gran debat nacional llançat per Emmanuel Macron.

La idea era que els francesos poguessin expressar la seva opinió sobre quatre temes –ecologia, serveis públics, democràcia i fiscalitat– en una pàgina web creada expressament, en les reunions organitzades pels ajuntaments i als quaderns de queixes que els consistoris van posar a la seva disposició.

Una quinzena de reunions

El resultat és que més d’1,5 milions de persones han participat en la consulta, un exercici inèdit en què Macron s’ha implicat amb força assistint a quinze reunions maratonianes en diversos punts del territori francès.

Ara arribava el moment de recopilar la informació, i el primer ministre ha remarcat que si alguna cosa ha tret a la llum el debat és “la immensa necessitat de justícia i d’igualtat” demandada pels francesos.

A més de l’“exasperació fiscal” que mostra al Govern el camí de l’abaixada ràpida d’impostos, Philippe va esmentar l’exigència de “fraternitat” perquè, quan deixa de prestar-se un servei públic en una localitat aïllada, la sensació d’abandonament i de falta de consideració s’incrementa.

Per això la necessitat de buscar un equilibri entre metròpolis i províncies, de revisar les normes d’urbanisme, reforçar el transport i oferir un servei públic amb rostre humà, no només digital.

La tercera petició és democràtica. Macron va reconèixer a l’inici de la crisi que no havia aconseguit reconciliar els francesos amb els seus dirigents i Philippe va abundar en la idea. “Caldria estar completament cec per no veure la violència de les paraules que utilitzen els ciutadans per referir-se al Govern, els diputats o els funcionaris”, va dir.

Restablir la confiança

“Restablir el vincle de confiança és el gran repte de la nostra generació política. El gran debat ha acabat, però la necessitat de participació segueix. La gent vol una democràcia més representativa, més transparent, més eficaç i més exemplar”, va assegurar el cap de l’Executiu.

La quarta conclusió de la consulta és que els francesos no neguen el canvi climàtic i estan disposats a modificar el seu comportament, però no a través d’un impost que els digui el que han de fer.

Philippe no va esmentar la polèmica supressió de l’Impost sobre la Fortuna (ISF), però sí que va al·ludir a la reducció de la velocitat a 80 quilòmetres per hora a les carreteres secundàries. Va ser ell qui va defensar amb dents i ungles el que molts veuen com l’espurna que va encendre la còlera dels  ‘armilles grogues’. “Volia salvar vides. Em van acusar de voler fer caixa”, es va doldre deixant clar que no estudia revisar la mesura.

Notícies relacionades

Philippe portarà el resultat del debat davant de diputats i senadors abans de presentar una agenda de solucions concertada amb alcaldes, sindicats i associacions.  “La necessitat de canvi és tan radical que qualsevol conservadorisme, qualsevol cautela, seria imperdonable” va resumir.

La setmana que ve serà Macron qui revelarà les orientacions generals de les mesures que es podrien adoptar per apagar un moviment que, amb alts i baixos, segueix actiu i rep amb gran escepticisme tot el que procedeix de l’Elisi.

Temes:

França