El centredreta lidera les eleccions a Andorra

La participació ha sigut superior al 68% dels més dels 27.000 electors, tres punts per sobre dels comicis del 2015.

Les negociacions amb la UE i la despenalització de l'avortament van marcar la campanya electoral

foto 3481859

foto 3481859

1
Es llegeix en minuts
AGENCIAS

Les eleccions andorranes comencen a donar els seus primers resultats amb pocs canvis en el panorama polític del principat. Amb més del 50% dels vots escrutats, Demòcrates (DA), la formació actualment al Govern i el cap de llista de la qual als comicis és Xavier Espot, es col·loca al capdavant amb el 35% dels vots. El segueix molt de prop el Partit Socialdemòcrata (PS) amb un 30% de les paperetes.  En aquests comicis es disputaven 31 candidatures i dels més de 27.000 andorrans convocats a les urnes hi van participar el 68,32%, gairebé tres punts per sobre de la xifra del 2015.  

El Parlament andorrà està format per 28 consellers generals i els electors van haver de votar dues paperetes, una per a la candidatura nacional i una altra d’específica dels partits que es presenten al seu municipi. De cada circumscripció en surten elegits 14 “consellers generals” i la majoria absoluta se situa amb 15, que són exactament els parlamentaris que té Demòcrates a la legislatura actual. 

De confirmar-se la seva victòria però no amb majoria absoluta, Espot haurà de pactar i els possibles aliats estan tant a la seva dreta (Tercera Via) com a l’esquerra (Progressistes-SDP), si bé també podria comptar amb el recolzament de Ciutadans Compromesos de la Massana, una llista únicament d’àmbit “parroquial”.

Les negociacions que fa anys que el Principat manté amb la UE ha sigut un dels temes candents de la campanya, en què totes les formacions han criticat la falta de transparència durant l’última legislatura per explicar com afectarà al país la lliure circulació de persones, mercaderies, capitals i serveis.

Temes de debat

Notícies relacionades

Un altre tema al mig del debat ha sigut la possibilitat de despenalitzar l’avortament, una opció que DA descarta al considerar que podria posar en perill el model institucional del país, el coprincipat, amb dos caps d’Estat: el president de la República Francesa i l’arquebisbe de la Seu d’Urgell (Lleida).

Altres temes estrella dels programes dels candidats van ser el problema de la falta de vivenda, garantir el sistema de pensions i el sanitari, pujar el sou mínim i accions per reactivar l’economia sobretot pensant en el petit empresariat. H

Temes:

Andorra