crisi al país caribeny

El duel entre Maduro i Guaidó torna a mesurar-se als carrers de Veneçuela

Les manifestacions es duen a terme al mig d'una creixent tensió per l'escassetat i els talls de llum i d'aigua

zentauroepp47655181 ame7184  caracas  venezuela   06 04 2019   miles de opositor190406190022

zentauroepp47655181 ame7184 caracas venezuela 06 04 2019 miles de opositor190406190022 / Miguel Gutierrez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El madurisme i l’oposició s’han tornat a mesurar avui als carrers davant de l’empat permanent en què es troba el conflicte polític veneçolà. Uns van confluir amb les seves banderes vermelles al palau de Miraflores per recolzar Nicolás Maduro. “S’ha de defensar la pau a cada cantonada. Reposarem el sistema elèctric d’aquests atacs bestials de l’imperialisme”, ha dit el president veneçolà. Els altres han assistit a la crida de Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 60 Governs més reconeixen com a president “encarregat”. Vestits de blanc, milers d’homes i dones han travessat Caracas i s’han concentrat al barri d’El Marqués. Davant la seu de la corporació elèctrica estatal, Corpoelec, han demanat amb Guaidó al capdavant “el cessament de la foscor i la usurpació”.

La capital veneçolana va ser exclosa del racionament d’energia per ordre de Maduro per no enervar més els ànims de la ciutat, que, més d’hora que tard, definirà la confrontació. Més enllà de l’esforç estatal, que inclou la proposta del Govern de reposar els electrodomèstics fets malbé pels talls, a canvi sempre d’una mostra de lleialtat, en alguns barris ha tornat a faltar la llum. L’únic llaç que uneix els que donen suport a un o l’altre líder té a veure amb el sofriment: si no és l’electricitat és l’aigua el que falta enmig d’una escassetat general.

La nova protesta opositora d’avui ha sigut per a Guaidó un “simulacre nacional”, una primera fase de l’acumulació de forces amb vista a l’anomenada “Operació Llibertat”, encara sense data. Es tracta, als ulls del líder del Congrés, d’una manifestació a gran escala que ha de confluir des de tot el país a la capital i tenir un efecte determinant.

Empat polític

Notícies relacionades

Guaidó ha sigut inhabilitat per exercir càrrecs i és objecte d’altres sancions que ara per ara són de l’ordre gestual. La possibilitat del seu arrest està, no obstant, latent. Els analistes descarten, no obstant, aquest escenari, almenys de manera imminent, per la senzilla raó que hi ha un empat polític que només els militars, encara lleials a Maduro, poden alterar.

Les manifestacions van tornar a tenir lloc en el marc d’un duel que novament supera el territori. Hores abans, els Estats Units van sancionar les embarcacions veneçolanes i empreses de transport de petroli que envien cru a Cuba. Per la seva part, el Govern va subscriure una sèrie d’acords amb Rússia que enforteixen l’aliança bilateral en moments de creixent aïllament a la regió.