ELECCIONS A TURQUIA

El partit d'Erdogan demana repetir les eleccions en un districte d'Istanbul

La Comsión Electoral rebutja la sol·licitud, mentre un segon recompte continua donant la victòria a l'oposició a tota la ciutat, tot i que amb un molt estret marge de vots

zentauroepp47512169 fotodeldia  sdt01  estambul  turqu a   26 03 2019   una muje190330230046

zentauroepp47512169 fotodeldia sdt01 estambul turqu a 26 03 2019 una muje190330230046 / SEDAT SUNA

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), formació del president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha demanat que es repeteixin les eleccions municipals a Istanbul, celebrades a tot el país diumenge passat. Al principi, la petició afectava tota la ciutat. Després van matisar que la sol·licitud es limitava al districte de Büyükçekmece, un dels més grans d’Istanbul.

En aquesta ciutat, que té gairebé 20 milions d’habitants –al voltant del 25% de la població de Turquia–, el candidat del principal partit opositor, el CHP, Ekrem Imamoglu, va guanyar el candidat d’Erdogan per només 24.000 vots. No obstant, l’AKP va apel·lar el resultat i va demanar un segon recompte, que encara està en marxa. De moment el marge s’ha estret i Imamoglu avantatja el candidat oficialista per 18.000 paperetes. 

La Comissió Electoral ha rebutjat repetir els comicis. “¿Per què volen repetir les eleccions? No hi ha cap necessitat. No van poder aconseguir tants vots com van voler i ara intenten robar els resultats”, ha dit el diputat del CHP Bulent Tezcan.

Porta oberta

Notícies relacionades

Des que es van celebrar les eleccions, Erdogan ha mantingut un llarg silenci.  Una cosa que no és habitual en un polític que en general manté una activitat pública frenètica, tant en període electoral com en el dia a dia.  Aquest divendres, no obstant, per fi ha parlat i ha sigut per reconèixer que el CHP pot arribar a guanyar l’alcaldia d’Istanbul. Tot i que ha promès no posar-ho fàcil: “Si un alcalde no té majoria en el consell municipal [pertany a l’AKP], no podrà establir els pressupostos com li agradaria”, ha dit Erdogan. 

Des del 1994, quan el mateix Recep Tayyip Erdogan va ser elegit com a alcalde de la ciutat, Istanbul ha estat, ininterrompudament, en mans dels islamistes. Perdre-la seria un cop molt dur per al partit del president. En aquestes eleccions han perdut també la d’Ankara, la capital.