CRISI SOCIAL

Més de 300 migrants evacuats d'un campament a París

Sudanesos, eritreus i afganesos dormen en tendes de campanya en pèssimes condicions

zentauroepp47628787 campamento inmigrantes paris190404115745

zentauroepp47628787 campamento inmigrantes paris190404115745 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / AFP

Més de 300 migrants que es van assentar en un campament precari  al nord de París han sigut evacuats cap a noves instal·lacions d’allotjaments  a causa de les condicions d’insalubritat  en les quals estaven vivint els migrants i refugiats.

Un total de 321 persones, entre les quals 14 persones vulnerables, han sigut ateses i remeses a centres on s’examinarà la seva situació administrativa, segons ha indicat la prefectura regional. No obstant, a causa de la tensió que s’ha viscut durant el desallotjament, almenys 200 persones no van poder pujar als autobusos.

L’assentament  està ubicat a sota de les rampes de l’autopista  A-1 i ha sigut la llar de sudanesoseritreus afganesos durant mesos. Segons l’últim recompte dut a terme per les autoritats policials, hi havia un total de 424 tendes de campanya on hi vivien els migrants i refugiats que van arribar a França buscant asil.

L’arribada del primer autobús va provocar agitació entre la multitud. "¡Aparta’t! ¡Enrere! ¡Empeny cap enrere!", cridaven els policies intentant frenar els homes que s’aglutinaven preocupats per no tenir espai, mentre que alguns queien a terra per les empentes dels seus companys. 

Viure entre rates

Sharif, un afganès que va arribar fa uns dies des d’Alemanya, s’emprenya. "Vaig pagar 10 euros per una botiga i ara està destruïda, la policia ens està colpejant, ¿per què?", explica en un alemany perfecte. Mentre John, el seu company somali, afegeix que "la gent viu amb rates, hi ha almenys mil rates aquí. És horrible, no hi ha aigua ni electricitat, aquestes no són condicions dignes d’un país desenvolupat".

Quan l’últim autobús s’allunya, els migrants es dispersen molestos. "Era el primer a la fila, però la policia em va enviar cap enrere. Ja fa una setmana que visc aquí com un gos, vull poder sol·licitar asil", diu Kamal, un afganès de 21 anys.

Abdullah contempla desil·lusionat l’espectacle que estan vivint. "Les persones que empenyen estan pujades als autobusos; els que respectem les regles, no", es lamenta. "Porto quatre anys vivint a França, tinc una feina, nòmines, ¿on dormiré aquesta nit?", es pregunta l’afganès, que està lluitant per trobar una llar a pesar del seu estatus de refugiat.

"Negació de la realitat"

Torna la calma al lloc i els policies acomiaden els migrants, mentre els serveis de neteja arreglen la plaça. Però tan aviat com els cotxes escombra han passat, els afganesos s’afanyen a tornar a instal·lar la seva botiga sota els pilars de la carretera.

Dimecres, l’alcaldessa  de París, Anne Hidalgo, va denunciar una "negació de la realitat" per part de l’Estat sobre aquests campaments on pretén instal·lar sanitaris i punts d’aigua.

Entre 900 1.800 migrants van ser registrats dimecres en tots els assentaments de la capital francesa. Les associacions temen una degradació de les condicions al final de l’hivern. Diverses oeangés pretenen suspendre les seves intervencions el d’abril  per denunciar l’acció de les autoritats públiques.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el prefecte de l’illa de França, Michel Cadot, va destacar la setmana passada el "colossal treball" dut a terme per l’Estat sobre el tema amb més de 2.000 migrants assistits des de principis del 2019.