El conflicte veneçolà

L'Assemblea Constituent desposseeix Guaidó de la seva immunitat parlamentària

El contrapoder del Parlament creat per Maduro autoritza al Tribunal Suprem jutjar el líder opositor

Guaidó, reconegut com a "president encarregat" pels EUA i 50 països, va cridar protestar contra la mesura

venezuela political crisis 57652-6c3ed

venezuela political crisis 57652-6c3ed / Ariana Cubillos (AP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El conflicte veneçolà ha fet un altre pas cap a l’abisme. L’Assemblea Constituent (ANC), el contrapoder creat pel madurisme per limitar l’acció del Congrés, a mans opositores, va aprovar desposseir Juan Guaidó de la seva immunitat parlamentària i li va donar llum verda al Tribunal Suprem (TSJ) perquè enjudici el diputat a qui els Estats Units i 50 governs més van reconèixer com a "president encarregat". La decisió no va sorprendre ningú a Caracas des del moment en què el president del TSJ, Maikel Moreno, declarés Guaidó en desacatament i demanés dilluns passat treure-li els seus furs. "Queda el Suprem autoritzat i donem-li el temps a la justícia", va dir Diosdado Cabello, la màxima autoritat de l’ANC i número dos del Govern. Durant la sessió, Guaidó va ser qualificat pels constituents d’apàtrida, lacai, feixista i terrorista però, principalment, d'estar darrere dels talls de llum que han sumit el país en la foscor i la desesperació.

Guaidó va reaccionar immediatament a través de les xarxes socials. D’una banda, va convocar la població, fastiguejada pels problemes energètics i l’escassetat d’aigua, a manifestar-se una altra vegada contra el Govern de Nicolás Maduro. De l’altra, va redoblar la seva sol·licitud a la cúpula militar que abandoni la seva aliança amb el Palau de Miraflores. "Forces Armades, ja teniu una decisió per prendre. Els elements estan a la taula. Permetre això seria posar-se en contra dels valors de la República. No protegeixin un règim que no els protegirà ni alleujarà el sofriment de les seves famílies", va dir.

Alhora, Guaidó va tornar a desconèixer l’autoritat de l’ANC i el TSJ. "No li respondrem a un organisme que no existeix. Autoritzen a continuar amb un judici sense sentit per un Fiscal designat il·legítimament, el règim demostra que es continua equivocant". El diputat va invocar novament el suport de la coalició que encapçala Washington. "La cooperació internacional és un fet, i no volen provar tampoc la determinació de la comunitat internacional".

En la nit de Caracas alguns analistes es preguntaven si els passos fets per la constituent són a penes gestuals o l’anunci d’una etapa diferent d’un enfrontament que a hores d’ara transcendeix la frontera de Veneçuela. Guaidó, de moment, ha assegurat que no alterarà la seva agenda de feina. "Potser crèieu que me n’aniria, que us sortiria fàcil. Si voleu avançar, feu-ho. Això sí, assumiu-ne les conseqüències". A més va convocar els seus seguidors a guanyar els carrers el 6 d’abril. La "protesta estratègica", com la va denominar, sembla lluny al calendari. En 72 hores poden passar moltes coses a Veneçuela.

El primer vicepresident de la Conferència Episcopal Veneçolana (CEV) va expressar la seva inquietud per les conseqüències d’aquest capítol de la crisi. Al seu criteri, "generarà un conflicte que pot ser molt greu, sobretot perquè la gent ja està cansada". El ministre d’Exteriors de la República Dominicana, Miguel Vargas Maldonado, va convocar les parts a una "negociació pràctica" que, va considerar, podria conduir a una "ràpida" de solució política. 

Notícies relacionades

COMENÇA EL RACIONAMENT

L’escalada de la tensió política troba el país amb severs problemes de tensió elèctrica. En un país amb dues legislatures, dos tribunals suprems, dos fiscals generals i, també, dos presidents, l’únic que iguala els ciutadans és la foscor. Hi ha zones que no han sortit de la penombra a les nits. El ministre de Comunicació, Turisme i Cultura, Jorge Rodríguez, va anunciar en la mateixa nit de dimarts el començament del racionament d’electricitat. Durant dues hores i mitja, entre les 18.00 i les 20.30, faltarà la llum en diverses parts del país.