ELECCIONS A TURQUIA

Erdogan i l'atemptat de Christchurch

El president turc, durant la campanya electoral, ha estat mostrant el vídeo de la matança amb finalitats polítiques

zentauroepp46043813 turkish president tayyip erdogan addresses members of parlia181127122339

zentauroepp46043813 turkish president tayyip erdogan addresses members of parlia181127122339 / UMIT BEKTAS

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

“¡Mireu amb atenció! Aquí ve el vídeo”, diuRecep Tayyip Erdoganen un míting davant de milers de persones. El president turc s’aparta i mira cap a dalt: cap a la pantalla gegant que mostra, en directe en televisió, per a tot Turquia,les imatges que l’atacant de Christchurch va penjar a Facebookmostrant com assassinava a sang freda 50 persones a una mesquita deNova Zelanda.

Els assistents escridassen, i, just després, apareix en pantalla el líder de l’oposició turca,Kemal Kiliçdaroglu, del qual han agafat un fragment d’un discurs tret de context. “¡Mireu, Kemal està del costat dels terroristes!”, diu Erdogan. Aplaudeixen.

Notícies relacionades

L’escena, lluny de ser anecdòtica, s’ha anat repetint a cada míting del president: fins a vuit ocasions ha mostrat el vídeo i fins a vuit ocasions ha culpat el líder de l’oposició de recolzar l’atacant. Però no només ell: Erdogan també ha afirmat que elslíders occidentalsli van entregar, personalment o no, el seumanifesta l’autor de l’atemptat.

I la cosa no s’acaba aquí, perquè en una trobada –aquesta sí que va ser només una vegada– Erdogan va dir que qualsevol que vagi aTurquiaamb finalitats islamòfobes “seràtornat al seu país en un taüt, com els seus avis”. Era una referència a labatalla de Gal·lípoli, a la primera guerra mundial: «¿Per què van venir al nostre país [en aquella època]? ¿Per què? Només hi ha una raó: nosaltres som musulmans; ells, cristians».