SONDEIG ELECTORAL

El PSOE guanyaria les europees i seria la primera delegació socialista de l'Eurocambra

La tercera projecció del Parlament Europeu augura una baixada d'escons per a Ciutadans i Vox

La prospecció també deixa sense escó l'expresident Carles Puigdemont

GRAF513  BUENOS AIRES  26 03 2019 - El ministro de Asuntos Exteriores  Josep Borrell atiende a los medios tras el encuentro que el rey Felipe y la reina Letizia mantuvieron con la colectividad espanola dentro de su visita a Argentina  hoy en Buenos Aires  EFE MARISCAL

GRAF513 BUENOS AIRES 26 03 2019 - El ministro de Asuntos Exteriores Josep Borrell atiende a los medios tras el encuentro que el rey Felipe y la reina Letizia mantuvieron con la colectividad espanola dentro de su visita a Argentina hoy en Buenos Aires EFE MARISCAL / Mariscal (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La tercera entrega de les projeccions que publica el Parlament Europeu de cara a les eleccions europees, que tindran lloc entre el 23 i 26 de maig, torna a mostrar un lleuger ball d’escons, però la tendència no canvia. El PSOE serà el vencedor dels comicis europeus amb un escó més que en l’última projecció de l’1 de març, fins als 19 amb el 28,8% dels vots, i una folgada diferència respecte al PP de Pablo Casado, que es mantindria, en els 13 escons i el 20,3% dels vots. 

Aquesta millora d’un escó convertiria la formació de Pedro Sánchez, que actualment té 14 escons, en la primera delegació socialista del Parlament Europeu per davant de l’alemanya i la italiana (totes dues amb 18 escons). Els canvis en la nova fotografia d’Espanya, que es basen en aquesta ocasió en una única enquesta publicada per Sigma Dos el passat 7 de març, es produirien en el tercer i el quart lloc. La coalició entre Podem, Izquierda Unida i Equo, obtindria el 15,6% dels vots i 10 escons, un més que els augurats fa un mes. Aquesta millora li permetria superarCiutadans, que quedaria relegat a ser laquarta força política, amb el 15,1% dels vots i 9 escons, dos menys que en l’última projecció. 

També començaria a perdre força Vox. El partit de Santiago Abascal, a qui l’última projecció va atorgar 7 escons, torna a caure fins als 5 que li donava el primer sondeig, amb el 8,4% dels vots. Però aquest cop la novetat és que és la primavera vegada des que l’Eurocambra va inaugurar aquest exercici el passat 18 de febrer que es té en compte el resultat de lacoalició formada per ERC, EH Bildu i el BNG, a la qual se li atorguen 3 escons. Es quedarien sense representació tant el PNB com el PDECat de Carles Puigdemont, que aquest cop no es presentaran en coalició. 

El PPE en primer lloc a la UE

La comparació a escala europea també registra alguns canvis. El Partit Popular Europeu continuaria sent la primera força de la cambra amb 188 escons, set més que en l’última projecció. El mateix número de seients addicionals que obtindrien els Socialistes i Demòcrates, que obtindrien 142 escons.L’Aliança dels Liberals i Demòcrates, en canvi, perdrien tres eurodiputats, tot i que es mantindrien com a tercera força amb 72 escons. 

En quarta posició hi hauria el grup ultradretà del’Europa de les Nacions i les Llibertats (ENF), al qual s’integra la formació de Marine Le Pen, que rebria 61 escons, dos més que en l’anterior fotografia. Per darrere, el grup delsConservadors Europeus i Reformistes (ECR), en el qual actualment hi ha els ‘tories’ britànics, amb 53 escons i set més que en l’última projecció. El sisè grup de la cambra seria la coalició entre els Verds i l’Aliança Lliure Europea amb 51 escons, dos per sobre dels previstos fa un mes, i en setena, l’Esquerra Unitària Europea amb 49 i també dos escons més que sota l’últim sondeig.

S’enfonsaria, en canvi,l’Europa de les Llibertats i la Democràcia directa (EFDD) en el qual hi han els euròfobs de l’UKIP, que retrocedirien 9 escons i es quedarien amb 30. Quedarien per assignar 52 escons de formacions que actualment no estan representades a l’hemicicle i no han mostrat el seu interès per integrar un grup o un altre.

Notícies relacionades

En tot cas, la nova fotografia confirma que si s'aconseguissin unir forces i formar grup propi la ultradreta i els euroescèptics sumarien entorn del 20% dels escons de la cambra, encara lluny del terç que els permetria bloquejar decisions i complicar el funcionament de l’Europarlament. Tot i així, La Lliga continuaria arrasant a Itàlia amb 27 escons i el 32,2% dels vots, per davant del Moviment 5 Estrelles, que s’enfonsaria lleugerament fins als 18 escons empatat amb el Partit Demòcrata.

En el cas de FrançaEn Marxa d’Emmanuel Macron continua liderant les enquestes amb 23 escons, per davant dels 21 que obtindria Reagrupament Nacional de Marine Le Pen. A Hongria, mentrestant, el partit de Viktor Orban continuaria imbatible en el més alt del podi amb 13 escons i el 52% dels vots, a anys llum del segon partit del país que continua sent l’ultradretà Jobbik amb 3 escons i el 16% dels vots.