UN DIVORCI COMPLICAT

El Parlament britànic rebutja de nou l'acord del 'brexit'

La primera ministra aconsegueix només 286 vots a favor de l'acord (en necessitava 318) i 344 vots contraris

zentauroepp47545733 parlamento britanico190329111212

zentauroepp47545733 parlamento britanico190329111212

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament britànic ha votat en contra de l’acord de ‘brexit’ pactat entre la primera ministra Theresa May i la Unió Europea. És la tercera vegada que el pacte de May és rebutjat a la Cambra dels Comuns. L’acord ha comptat amb 286 vots favorables (en necessitava almenys 318) i 344 en contra. La resposta de la UE no s’ha fet esperar. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat una cimera europea per al 10 d’abril, dos dies abans de la data en què el Regne Unit hauria d’abandonar la unió.

Després de la votació, la primera ministra britànica ha assegurat que "les implicacions de la decisió de la Cambra són greus".  "Temo que estem arribant al límit d’aquest procés en aquesta cambra. S’ha rebutjat el no acord. S’ha rebutjat el no 'brexit'. Dimecres es van rebutjar totes les variacions de l’acord posades sobre la taula".

Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha exigit a May la seva dimissió immediata. Poc abans, el diputat conservador i exministre d’Exteriors britànic Boris Johnson, un dels grans rivals de la primera ministra, Theresa May, havia despertat les esperances a l’anunciar que votaria a favor de l’acord de sortida presentat per la 'premier'. Johnson ha assenyalat que aquest vot favorable és l’única manera de salvar el 'brexit'.

La d’aquesta tarda era la tercera vegada que May sotmetia a votació el document de retirada, de 585 pàgines, després que aquest text –juntament amb la declaració política que fixa a grans trets la futura relació bilateral– fos rebutjat per una majoria aclaparadora al gener i aquest mes de març. El debat previ a la votació ja ha començat.

En la seva intervenció abans de la votació, May havia assegurat que si l’acord no s’aprovava el Regne Unit hauria d’abandonar la UE el 12 d’abril. Per evitar-ho, caldria demanar una pròrroga, i això suposaria participar en les eleccions europees.

La derrota es produeix malgrat que l’anunci, dimecres, de May que dimitirà si la majoria de la cambra recolza l’acord i que no estarà al capdavant de la segona fase de les negociacions amb Brussel·les (durant el període de transició), va ser ben rebut per alguns diputats conservadors euroescèptics, que ja havien avançat que aquesta vegada votarien a favor de l’acord. 

Notícies relacionades

Aquest acord de divorci fixa un període de transició des del moment de la sortida fins a finals del 2020, estableix els drets dels ciutadans britànics i comunitaris, la factura que el país haurà de pagar per la seva sortida –uns 45.000 milions d’euros–, així com la controvertida salvaguarda irlandesa, dissenyada per evitar aixecar una frontera física entre les dues Irlandes.

¿Què passarà?

Si la votació tira endavant, el Regne Unit compliria immediatament amb les condicions per poder prorrogar la data del 'brexit', d’avui fins al 22 de maig. Però si la moció és rebutjada, el Regne Unit tindrà temps fins al 12 d’abril per demanar una altra pròrroga per continuar amb les negociacions o retirar-se sense cap acord.