POLS A RIAD

Alemanya prolonga el bloqueig de venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Berlín desperta la crítiques de Londres i París al congelar sis mesos més l'exportació d'armes alemanyes a Riad per l'assassinat del periodista dissident Jamal Khashoggi

zentauroepp29840492 eurofighter190329121935

zentauroepp29840492 eurofighter190329121935 / DANIEL KARMANN

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya continuarà sense vendre armes a l’Aràbia Saudita. De moment. Aquest dijous a la nit el Govern de la cancellera Angela Merkel va aprovar prolongar sis mesos més la congelació d’exportacions armamentístiques com a resposta a la participació de Riad en la guerra del Iemen i enl’assassinat del periodista dissident Jamal Khashoggi.

D’aquesta manera, Berlín amplia fins al 30 de setembre del 2019 el bloqueig de la venda d’unes armes que s’han utilitzat en la campanya de bombardejos al Iemen en la qual també hi participen els Emirats Àrabs Units i compten amb el recolzament delsEstats Units.

Tot i que era un secret a crits, aquest febrer passat la investigació periodística #GermanArms va rastrejar imatges de satèl·lit que constataven que les dues potències àrabs havien utilitzat armament alemany en una guerra que, amb més de 65.000 persones mortes, s’ha convertit en una de les pitjors crisis humanitàries del segle.

La mesura de Berlín concorda amb l’exigit per la ciutadania i les organitzacions a favor delsdrets humans. Una enquesta d’aquesta setmana assenyala que un 65% dels alemanys estava a favor de prolongar el bloqueig mentre que només un 14% demanava continuar venent armes a Riad.

Crítiques europees

De nou, la decisió de l’Executiu alemany no ha agradat gens a París i Londres, on consideren que l’extensió del bloqueig armamentístic a l’Aràbia Saudita perjudica projectes conjunts europeus com els avions caça Eurofighter i Tornado. Tot i que aquesta congelació també va molestar certs sectors del partit conservador, Merkel compta amb el recolzament dels seus socis socialdemòcrates. “Ens oposem a l’exportació de material de defensa a dictadures i a zones de conflicte”, va assenyalar el seu vicepresident, Ralf Stegner.

L’acord de Govern segellat l’any passat entre conservadors (CDU) i socialdemòcrates (SPD) alemanys establia "no aprovar l’exportació d’armes a països que participin en la guerra del Iemen”. No obstant, al setembre es va fer públic que Berlín havia donat llum verda a l’exportació d’armes a l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Egipte, tres països involucrats en la guerra del Iemen.

Notícies relacionades

A penes un mes després, i després del’enrenou diplomàtic generat per l’assassinat del periodista dissident saudita Jamal Khashoggi, Alemanya va fer un pas enrere i va aprovar la suspensió de la venda d’armes a Riad. La diplomàcia alemanya va exigir respostes als seus socis saudites sobre l’escabrosa mort del col·laborador de The Washington Post, i va demanar als altres països de la Unió Europea (UEuna “posició comuna” com a mecanisme de pressió.

La congelació de la venda d’armes  a l’Aràbia Saudita no és un fet anecdòtic. Fins al 2018, Riad havia sigut el segon soci comercial de Berlín, adquirint armes alemanyes per un valor de 400 milions d’euros, només superat per Algèria. L’oposició ciutadana a l’exportació d’armes alemanyes és majúscula. Així, una enquesta del maig passat apunta que un 64% les rebutja en general i un 80% quan aquesta venda d’armes sigui a països involucrats en guerres.