SESSIÓ A L'EUROCAMBRA

Tusk insisteix en una pròrroga llarga del 'brexit'

"No es pot trair sis milions de persones que han firmat la petició de revocar l'article 50", adverteix el president de la UE

Juncker ironitza sobre la falta de claredat britànica i diu que "un esfinx és un llibre obert en comparació amb el 'brexit'"

zentauroepp47521209 donald tusk parlamento europeo190327105439

zentauroepp47521209 donald tusk parlamento europeo190327105439 / VINCENT KESSLER

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va ser el primer a suggerir públicament fa unes setmanes un ajornament llarg del 'brexit'. La seva actitud des de llavors no ha canviat i tot i que la primera ministra britànica, Theresa May, va optar la setmana passada per sol·licitar una pròrroga curta, el polonès no desespera i continua preparant el terreny per a la seva alternativa, que tampoc no està exempta de polèmica i resistències a l’Eurocambra. 

“Hi va haver veus que deien que això els afectaria o seria un inconvenient per a vostès. Deixin-me ser clar: aquest tipus de pensament és inacceptable. No es pot trair sis milions de persones que han firmat la petició de revocar l’article 50, el milió de persones que es van manifestar demanant un segon referèndum o cada vegada més gent que vol seguir a la Unió Europea”, ha avisat aquest dimecres durant un debat en el ple del Parlament Europeu.

Segons Tusk, tot i que tots aquests britànics poden sentir que no estan prou representats al Parlament del Regne Unit han de sentir que sí que ho estan “en aquesta Cambra perquè són europeus”, ha reivindicat durant una sessió de balanç en què el seu homòleg a la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha optat per recórrer a la ironia per referir-se a la incertesa que envolta el 'brexit' i el caos polític present a Westminster. 

“Si comparés el Regne Unit amb un esfinx, l’esfinx em sembla un llibre obert. Veurem com es pronuncia aquest llibre al llarg de la setmana”, ha indicat durant una intervenció en què ha optat per limitar els seus comentaris sobre un debat que genera més polèmica que l’última discussió sobre la Xina que, segons ha dit, va ser “molt menys complicat”.

El 12 d’abril, data límit

Notícies relacionades

En l’última cimera, els 27 van oferir a May una ajornament d’algunes setmanes. Fins al12 d’abril si la Cambra dels Comuns tomba aquesta setmana per tercera vegada l’acord de divorci o fins al22 de maig, un dia abans de l’inici de les pròximes eleccions europees, si la primera ministra britànica aconsegueix aconseguir l’aval a l’acord de divorci negociat de la UE. 

Però aquests són els nous terminis que Londres té sobre la taula i “el 12 d’abril és la nova data precipici. Abans d’aquell dia, el Regne Unit pot escollir entre l’acord de retirada, un 'brexit' sense acord, una pròrroga llarga o revocar l’article 50”, ha tornat a recordar Tusk. Més enllà d’aquesta data hi haurà l’abisme i és que, en cas de continuar formant part de la UE després del 22 de maig, el Regne Unit hauria de celebrar eleccions europees per evitar la incertesa jurídica que generaria continuar sent membre del club sense tenir representació institucional al’Eurocambra