May anuncia que dimitirà si el Parlament aprova l'acord del 'brexit'

Els unionistes nord-irlandesos es neguen a recolzar el pla de la primera ministra

zentauroepp47453769 topshot   british prime minister theresa may walks after hol190322142424

zentauroepp47453769 topshot british prime minister theresa may walks after hol190322142424 / EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Theresa May va anunciar dimecres que deixarà el càrrec una vegada sigui aprovat l’acord per al ‘brexit’.  Dues hores abans de l’inici de la votació orientativa a la Cambra dels Comuns i quan es discutien les vuit possibles alternatives per al ‘brexit’, May es va reunir a porta tancada amb tres-cents conservadors, en una sala plena de gom a gom del Palau de Westminster. La primera ministra els va presentar la seva oferta.“Estic disposada a deixar el càrrec, abans del que pensava, pel bé del país i del partit”, els va dir. May no dirigirà la segona part de les negociacions del ‘brexit’ amb la Unió Europea, però a canvi ells hauran de recolzar el seu pla. “Necessitem tirar endavant aquest acord i complir amb el ‘brexit’. Els demano a cadascun dels que estan en aquesta habitació que recolzi l’acord perquè puguem concloure la nostra històrica tasca de complir el que han decidit els britànics i deixar la Unió Europea d’una manera suau i ordenada”. 

Minuts més tard, la BBC anunciava que el fins aleshores irreductible Boris Johnson recolzaria el pla. Deslliurar-se de May és l’important per a l’exministre d’Exteriors, que havia dimitit precisament per considerar inacceptable l’acord. La seva decisió va provocar el mateix canvi d’opinió d’almenys uns altres 25 diputats ‘tories’. Altres euroescèptics molt rellevants, com l’exministre per al ‘brexit’, Ian Ducan Smith, que també va dimitir pel mateix motiu, i el líder d’una facció dels ‘tories’, Jacob Rees-Mogg, ja havien decidit donar suport al pla de May, el mateix del qual sempre van renegar virulentament.  

Amenaça per a la unió

Però la marxa de May està condicionada a l’aprovació del seu pla i la líder del Partit Unionista Democràtic, Arlene Foster, va respondre en un comunicat que, lamentant-ho molt, no podia recolzar l’acord perquè, “suposa una amenaça inacceptable per a la integritat del Regne Unit i inevitablement limitarà la capacitat del Regne Unit per negociar el tipus de la seva relació futura amb la UE”.El Govern té la intenció de dur a terme una tercera votació aquesta setmana o potser la pròxima, però només si està segur de tenir els vots necessaris.  A tot plegat cal afegir-hi la resistència del president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, a autoritzar aquesta votació. Un cop més va recordar que hi haurà d’haver una modificació substancial en el text per tornar a posar l’oferta davant dels diputats.

 Si finalment May marxa, el possible calendari del relleu establiria el començament oficial de l’elecció d’un nou líder conservador per al 27 de maig. El 28 de juny May assistiria a la cimera del G-20 a la ciutat japonesa d’Osaka, la seva última cita internacional. El 10 de juliol podria ser designat el nou líder conservador i primer ministre o ministra del Regne Unit. Si hi haurà o no eleccions anticipades encara s’ha de veure.

Sense majoria

Notícies relacionades

La de dimecres va ser una jornada d’innovació constitucional, amb el Parlament treballant amb l’agenda del ‘brexit’, que li ha pres al Govern. De les setze propostes alternatives presentades pels diputats,Bercow  en va triar vuit, que van ser discutides durant cinc hores abans de ser votades. Cap va aconseguir finalment la majoria de la Cambra. La que més s’hi va acostar  va ser la presentada pel conservador Kenneth Clark (264 a favor davant 272 en contra), que demanava que el Regne Unit continués a la unió duanera. La va seguir la de la laborista Margaret Beckett (268 a favor per 295 en contra), reclamant que qualsevol decisió que prengui el Parlament sobre el ‘brexit’ sigui sotmesa a la consulta dels ciutadans. May va donar llibertat de vot als seus diputats per evitar noves renúncies entre els seus ministres. Els membres del Govern van acordar abstenir-se.

Dilluns hi ha previstes noves votacions orientatives sobre les propostes més votades, segons va indicar el conservador Oliver Letwin, que dirigeix l’agenda entre crits dels diputats del sense sentit del debat. Per al ministre per al ‘brexit’, Stephen Barclay, el resultat dels vots indicatius mostra com l’acord de la primera ministra és el millor per sortir de l’actual situació. La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, considera que en aquests moments és possible aturar el ‘brexit’, l’opció per la qual van votar els seus diputats a Westminster.  La falta de majoria de cap dels plans alternatius pot augmentar, no obstant, les possibilitats que l’acord de May acabi tirant endavant.