AUGE DE L'EXTREMA DRETA

L'assassí supremacista de Nova Zelanda va donar 1.500 euros al partit ultra austríac

Àustria estudia prohibir el Moviment Identitari

new zealand mosque shooting 74064-6ea45

new zealand mosque shooting 74064-6ea45 / AP

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha revelat que hi va haver un vincle financer entre Brenton TarrantBrenton Tarrantl’home  que va matar 50 persones en dos tirotejos massius en mesquites de Nova Zelanda, i el Moviment Identitari, d’extrema dreta, Àustria. Hansjoerg Bacher, portaveu dels fiscals a Graz, va dir que Martin Sellner, cap del Moviment Identitari, que advoca per preservar la identitat d’Europa, va rebre 1.500 euros a començaments de 2018 d’un donant amb el mateix nom que l’home acusat d’assassinat per l’atac de Christchurch. 

El canceller ha afegit que Àustria busca la fórmula per prohibir el moviment ultradretà.  "Ara podem confirmar que hi va haver recolzament financer i, per tant, un vincle entre l’atacant de Nova Zelanda i el Moviment Identitari a Àustria", va dir Kurz. Sellner va publicar un vídeo a YouTube en el qual va dir que havia rebut una donació de l’home i que la policia havia registrat casa seva pels possibles vincles amb l’atacant de Christchurch.

Al document hi deia: "No soc membre de cap organització terrorista. No tinc res a veure amb aquest home, a part que vaig rebre de manera passiva una donació seva." Bacher va dir que s’estava duent a terme una investigació sobre si hi havia vincles criminals rellevants entre Sellner i l’atacant.

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior austríac va declinar fer comentaris. Kurz va dir que Àustria estava intentant dissoldre el Moviment Identitari. "La nostra posició sobre això és molt clara: cap mena d’extremisme en absolut, ja siguin els islamistes radicals o els fanàtics extremistes de dreta, no hi caben en la nostra societat", va dir Kurz. Dimarts, Kurz va dir a Twitter que qualsevol connexió entre l’atacant de Christchurch i els membres del Moviment Identitari a Àustria s’havia d’aclarir. El vicecanceller austríac, Heinz-Christian Strache, del Partit de la Llibertat d’extrema dreta (FPÖ), va dir que la FPÖ no tenia res a veure amb el Moviment Identitari.