El dirigent va demanar el Rei d'Espanya que es disculpés per la conquesta

L'expresident mexicà Fox sobre López Obrador: "T'has convertit en la burla de tothom"

L'oposició al Senat acusa el mandatari de desviar l'atenció de l'agenda nacional

José María Aznar, acompanyat per l’exmandatari mexicà Vicente Fox (dreta).

José María Aznar, acompanyat per l’exmandatari mexicà Vicente Fox (dreta). / STR (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident mexicà Vicente Fox, que va governar entre l’any 2000 i el 2006, ha carregat contra l’actual mandatari d’aquest país, Andrés Manuel López Obrador, per la petició que ha fet al Rei d’Espanya que demani disculpes per la conquesta. "T’has convertit en la burla de tothom", ha afirmat Fox en el seu compte de Twitter.

Vicente Fox es queixa en diversos tuits que López Obrador estigui "desprestigiant Mèxic a nivell mundial". Qualifica la petició de l’actual president com una "barbaritat" i adverteix que el mandatari "no representa" Mèxic amb la seva actitud "tan ignorant i tan fora de lloc".

"Al cap de qui cap aquesta estupidesa", exclama Fox, que afegeix que amb les "bestieses" que diu "sense pensar López", "no hi ha qui es vulgui acostar" al seu "gran país". "¡Ens estàs cremant!", conclou.

També els partits de l’oposició al Senat han rebutjat aquesta petició que ha fet el mandatari mexicà al rei Felip VI, mitjançant una carta del passat un de març. En aquest sentit, han acusat López Obrador de fer una petició que, a més d’estar fora de lloc, prova de desviar l’atenció sobre els temes de l’agenda nacional.

Segons ha publicat el diari 'El Universal’ de Mèxic, PRI, PRD i PA a la Cambra alta han exposat les seves crítiques. En aquest sentit, el coordinador del PRI, Miguel Ángel Osorio Chong, ha demanat que el president López Obrador sigui sotmès a una avaluació mèdica constant. "Jo crec que el que hem de fer és una crida al Govern per conduir-nos amb la major serietat possible, els ciutadans ho estan demanant i, de veritat, amb ampli respecte al president, crec que hemd’ocupar-nos dels temes fonamentals que es tenen a l’agenda nacional, més que estar en aquests processos", ha afirmat Osorio Chong.

El coordinador del PRD, Miguel Ángel Mancera, per la seva part, va advertir que la disculpa que demana el president podria allunyar Mèxic d’Espanya. "És un president mediàtic, que canvia la conversa que estava en altres temes i ara estem parlant de la disculpa. La història que s’està escrivint ara és d’estrènyer llaços, no de distanciar-nos", ha dit.

Una mera distracció

Mauricio Kuri, dirigent del PA, va demanar al president no distreure l’atenció dels temes que sí que són importants per a la nació, com el combat a la inseguretat o l’opacitat en les licitacions de Petróleos Mexicanos. "És un tema electoral al 100% i veritablement se’m fa vergonyós aquest tipus de peticions quan hauríem d’estar veient els temes importants del país", ha recalcat.

Notícies relacionades

Però el líder parlamentari de Morena, Ricardo Monreal, va avalar aquesta petició del president López Obrador i va argumentar: "El que nosaltres creiem és que el reclam és correcte, que és l’hora de la reconciliació i la reconciliació prové d’un fet d’acceptació dels que van envair i dels que van saquejar el país".

No obstant, la senadora octogenària Ifigenia Martínez, també de Morena, es va mostrar molt sorpresa i li va agafar un atac de riure quan es va assabentar de la petició que havia fet López Obrador el Rei d’Espanya. Segons la seva opinió "no cal" cap disculpa dels espanyols. "Els vam ajudar quan ho van necessitar i estem disposats a tornar a fer-ho", va afirmar amb referència alsexiliats republicans de la guerra civil que es van refugiar a Mèxic.