VISITA OFICIAL

Macron demana a Pequín respectar la unitat de la Unió Europea

El president francès suma Merkel i Juncker a la reunió amb Jinping per establir les bases de la cimera UE-Xina

2674937b-c536-4930-ad51-ccf250342c08-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El president francès, Emmanuel Macron, ha demanat aquest dimarts al líder xinès, Xi Jinping, que respecti la unitat i la sobirania europea com a requisit previ per construir una relació equilibrada entre la Unió Europea i el gegant asiàtic.

Una advertència que posa en relleu el recel francès davantl’estratègia xinesa de fer negocis seguint un esquema bilateral i obrint la porta a la divisió al vell continent.

El diàleg amb la Xina és ineludible, però hi ha certes regles, ha vingut a dir el president francès, amfitrió d’una trobada a l’Elisi amb aroma de preparatius de la cimera UE-Xina del pròxim 8 d’abril, en la qual hi han participat la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la Comissió EuropeaJean Claude Juncker.

“Estem disposats al diàleg i a la cooperació i esperem dels nostres socis que respectin la unitat de la Unió Europea i els valors que defensa”, ha ressaltat Macron.

55 anys de relacions diplomàtiques

Jinping realitza la seva primera visita d’Estat a França coincidint amb el 55è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països.

Si aquest dilluns la seva agenda va tenir un caràcter més bilateral, la segona jornada va posar l’accent en les relacions multilaterals i el vincle amb la Xina, que els socis europeus volen menys escorat cap als interessos de la potència asiàtica.

Sense negar les divergències, el president francès es va entretenir en els punts de convergència per defensar la participació de la Xina en la construcció d’un nou multilateralisme, avui seriosament amenaçat per la deriva unilateral dels Estats Units i la guerra comercial entre Washington i Pequín.

Per a això s’ha de crear una “confiança estratègica”,especialment en matèria econòmica perquè, va recordar Macron, la UE és un dels tres grans pols econòmics del món i els desequilibris productius poden porten a les societats a reclamar una protecció legítima.

“La nostra voluntat comuna és evitar que la resposta sigui fracturar l’ordre comercial internacional, una dinàmica conflictiva o polítiques d’aïllament”, ha prosseguit.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, també va insistir que la UE ha “de parlar amb una mateixa veu” i en la necessitat de trobar “el nou equilibri” de la qual va parlar el president francès. El multilateralisme comença per unes bones relacions bilaterals entre la UE i la Xina”, ha apuntat.

La confiança va ser una de les paraules clau de la trobada, sobretot perquè ara mateix no existeix. En aquest sentit, Xi Jinping va demanar als seus socis europeus posar remei a aquest clima permanent de sospita cap a tot el que ve de la Xina.

Reciprocitat

Notícies relacionades

“Les relacions entre la Xina i Europa estan marcades sobretot per la cooperació, tot i que hi hagi punts de desacord. Hi ha competència però és una competència positiva. Hem d’evitar desconfiar dels socis. Hem de deixar enrere aquestes preocupacions”, va remarcar el líder xinès.

El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, va anar al gra. Li va dir a Jinping que esperava d’ell “no només que escrivís poemes sinó que compleixi els seus compromisos” i que les empreses europees trobin el mateix grau d’obertura a la Xina que les xineses tenen a Europa. “Vull una reciprocitat més articulada”, va resumir.

Temes:

França