EL FUTUR D'EUROPA

Els euroescèptics es mobilitzen a favor de l'acord de May per evitar el caos

El control del Parlament de l'agenda del 'brexit' fa enfurismar els partidaris de la ruptura amb la UE

La reacció pot acabar convertint-se en una carta inesperada per a la 'premier' britànica

zentauroepp47440397 epa9507  b lgica  b lgica   21 03 2019   dos activistas con 190321181436

zentauroepp47440397 epa9507 b lgica b lgica 21 03 2019 dos activistas con 190321181436 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Els parlamentaris britànics es disposen a votar els seus plans per al‘brexit’, en un pols sense precedents amb el Govern. Els diputats intenten buscar una fórmula de consens, després del fracàs de Theresa May, que ha sigut incapaç fins ara, de tirar endavant el seu acord després de més de dos anys de negociacions. Segons un sondeig acabat de publicar,només un 7% dels britànics creu que l’Executiu ha portat encertadament les negociacions. En una sèrie de “votacions indicatives”, els parlamentaris expressaran les seves preferències, en una sessió aquest dimecres que començarà a última hora de la tarda. Des del Govern s’ha advertit que el resultat, en el cas que alguna opció aconseguís una majoria de recolzaments, no és vinculant ila primera ministra pot simplement ignorar-lo.

D’acord amb els detalls del procediment que s’han anat coneixent, els diputats disposaran d’una papereta en què figuraran totes les propostes i, al costat de cadascuna, dues caselles, una per alSí  i una altra per alNo.  El portaveu de la Cambra, John Bercow, decidirà quines opcions figuraran a la papereta. És molt probable que alguna defensiuna relació més estreta amb la Unió Europea, amb la permanència potser en la unió duanera; una altra, en canvi, pot demanar una relació molt més distant de lliure comerç, o potser marxar sense acord, o fins i tot la celebració d’un segon referèndum. El resultat es coneixerà probablement cap a mitjanit. Els diputats també han reservat l’agenda parlamentària de dilluns.

Canvi de to

Abans de l’inici de la votació, previst per a les set de la tarda, hora de Londres, May s’adreçarà als diputats conservadors de l’anomenat Comitè 1922. La primera ministra podria fixar una data per a la seva sortida a canvi del seu recolzament.  El control de l’agenda pel Parlament dilluns a la nit ha fet enfurismar els euroescèptics, que temen una deriva cap a un ‘brexit’ suau‘brexit’ i que el procés de sortida s’eternitzi o fins i tot acabi en no res. Aquesta por és l’última carta de May per tirar endavant el seu acord en una tercera votació, que podria tenir lloc aquest dijous.

Notícies relacionades

Al llarg d’aquest dimarts, alguns dels més significats partidaris de la ruptura total amb la Unió Europea, com l’exministre per albrexit David Davis, semblaven disposats a recolzar finalment el pla de May, per evitar “el caos”. “No és un bon acord, però l’alternativa és un caos torrencial. Quan veus les propostes que es van posant, són totes pitjors que la d’ella”, va declarar. Jacob Rees-Mogg, líder d’una facció radical ‘tory’, també canvia de to: “Sempre he pensat que una sortida sense acord era millor que l’acord de la senyora May. Però l’acord de May és millor al fet que no hi hagi sortida en absolut”. Ateses les actuals circumstàncies, “deixar la Unió Europea, fins i tot de forma inadequada i havent-hi de treballar més tard, és millor que no marxant”.

Els que no cedeixen són els unionistes nord-irlandesos. El seu portaveu per a assumptes delbrexit, Sammy Wilson, va indicar que estarien més disposats a acceptar un any de retard a la sortida de la UE que l’acord de May.  Dilluns es debatrà la petició d’una ciutadana que sol·licita “la revocació de l’article 50 i la permanència a la UE”, que ha aconseguit més de 5,7 milions de firmes al portal del Parlament.