els pitjors auguris

La UE, preparada per al pitjor davant del 'brexit'

La Comissió Europea, que considera "cada vegada més probable" un 'brexit' sense acord el 12 d'abril, completa els preparatius per a una sortia caòtica del Regne Unit

zentauroepp47501952 ara1  londres  reino unido   25 03 2019   un activistas pro 190325185710

zentauroepp47501952 ara1 londres reino unido 25 03 2019 un activistas pro 190325185710 / Will Oliver

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea és conscient que les probabilitats d’una sortida caòtica del Regne Unit de la Unió Europea s’han multiplicat. Malgrat les tres setmanes addicionals –almenys fins al 12 d’abril–concedides pels Vit-i-set en la cimera europea de dijous passat, la primera ministra britànica, Theresa May, continua sense comptar amb els recolzaments necessaris per ratificar l’acord de sortida i a Brussel·les ultimen ja els preparatius per al pitjor dels escenaris possibles: una divorci a les males a partir del 12 d’abril.

“No volem un ‘brexit’ sense acord però si ha de passar que sigui ràpid”, reivindica un alt càrrec europeu, convençut que arribats a aquest punt el millor és passar el tràngol com més aviat millor i acabar amb rapidesa amb l’agonia en la qual s’han convertit les negociacions. “És com quan has de treure’t una escaiola –prossegueix–, es pot fer molt a poc a poc i farà mal durant una temps, o es pot treure molt ràpid i de cop”, explica gràficament.

En cas de sortir sense acord, el Regne Unit es convertirà de la nit al dia en un país tercer, sense dret a cap període de transició, subjecte a les normes de l’Organització Mundial del Comerç, als controls duaners, sanitaris i fitosanitaris, sense dret a subvencions europees ni a participar en procediments de contractació de la UE. 

Un escenari que generarà “importants retards en els passos fronterers” i “importants pertorbacions” per a ciutadans i empreses. Per exemple, els britànics que desitgin entrar a la UE per a una estada curta –de 90 dies màxim en un període de 180– hauran de fer-ho per la cua dels ciutadans de tercers països, podran ser qüestionats pel motiu del seu viatge i pels seus mitjans de subsistència. 

17 propostes legislatives

La Unió Europea ja està preparada per als canvis que venen. De les 19 propostes legislatives plantejades per minimitzar l’impacte, 17 han sigut aprovades ja pel Consell i el Parlament i només en queden dues de pendents: una sobre visats post-’brexit’, que continua bloquejada a l’Eurocambra per la inclusió d’una menció de Gibraltar com a colònia britànica, i una altra sobre el pressupost i els pagaments que haurà de fer el Regne Unit per complir les seves obligacions i compromisos.

Notícies relacionades

Brussel·les ha posat a disposició dels ciutadans de la UE un centre telefònic gratuït al qual trucar –en totes les llengües– per resoldre dubtes, ha fet una gira de capitals per confirmar que els Vint-i-set tenen llestos els seus plans de contingència nacionals i ha publicat 90 comunicacions sectorials amb mesures de contingència en diferents àmbits per minimitzar les pertorbacions. Cap replicarà els beneficis de la pertinença, seran limitades en el temps i no portaran a miniacords, però l’objectiu serà contenir l’impacte. Per exemple, els estudiants d’Erasmus + que participin en el programa en el moment de la sortida del Regne Unit podran completar els seus estudis i continuar rebent la subvenció, els pescadors britànics podran pescar en aigües europees sempre que hi hagi un tractament recíproc del Regne Unit. 

2.000 funcionaris de duanes

Si hi ha una cosa que inevitablement portarà el 'brexit' són més controls duaners als ports i aeroports britànics i europeus, la qual cosa ha fet que alguns països trepitgin l’accelerador en la contractació d’agents de duanes. Holanda planeja contractar 900 oficials addicionals, França 700 més i Bèlgica entre 300 i 400. Més de la meitat, segons han confirmat fonts de l’Executiu comunitari, ja estan treballant i la resta dels llocs es cobriran per a finals del 2019 o principis del 2020.