COMICIS DISPUTATS

Els partits a favor i en contra dels militars s'adjudiquen la victòria a Tailàndia

El colpista Prayuth té garantida la investidura enmig d'acusacions de frau

monmartinez47501112 run604  bangkok  tailandia   25 03 2019   el l der del parti190325151659

monmartinez47501112 run604 bangkok tailandia 25 03 2019 el l der del parti190325151659 / NARONG SANGNAK

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els partits pro i antimilitars han reclamat la victòria després de les eleccions a Tailàndiaeleccions  Tailàndia i anunciat que ja negocien les aliances de Govern. Laformació Palang Pracha Rath, encapçalada pelgeneral colpista Prayuth, subratlla el mig milió de vots que el separen del Puei Thai, apadrinat per l’exprimer ministre deposat Thaksin. I aquest al·ludeix a la quarantena d’escons que l’aixequen sobre aquell. El debat doctrinal sobre si la victòria la donen els vots o els escons serà efímera: només un miracle evitarà que Prayuth continuï dirigint el país amb l’uniforme militar ja a l’armari.

Els resultats van dinamitar dues presumptes certeses manejades per analistes. El 66% de participació és molt lluny d’aquest 90% esperat que anava a demostrar el fervor democràtic de la societat després d’un lustre de dictadura militar. També el sac de vots de Prayuth ha rebentat els pronòstics. S’apuntava al generalitzat cansament per la seva retallada de llibertats i l’estancament econòmic. Al final ha pesat més el conservadorisme d’una societat que tem la tornada dels enfrontaments socials que van desembocar en l’aldarull militar de 2014. Prayuth no guanyarà el Nobel de Economía però res perjudica més els negocis en general i el turisme en particular que les imatges de tirotejos als carrers de Bangkok obrint els telenotícies.

Una investidura assegurada

La reforma constitucional aprovada anys enrere aplanava el trànsit militar de la dictadura a la democràcia. L’Exèrcit designa a dit els 250 membres del Senat, que al costat dels 500 parlamentaris elegeixen el primer ministre. Prayuth, doncs, en té prou amb poc més d’un centenar d’escons a la Cambra baixa per assegurar-se la investidura. Els resultats n’hi atorguen 96, pels 136 del Puei Thai, i no li serà difícil pescar-los a les petites formacions conservadores. Aquesta estructura a mida només permetia la victòria de Thaksin si arrasava a les urnes. Les esperances no eren desmesurades perquè això havia passat a tots els comicis de les dues últimes dècades per la simple lògica matemàtica que hi ha molts més pobres que rics a Tailàndia.

Les noves formacions li han restat vots aquesta vegada. Thanathorn, un empresari triomfador i ben plantat, ha rondat el 19% de les paperetes tot i que ha sigut penalitzat en el repartiment d’escons. Personifica entre els joves les esperances d’un futur sense militars colpistes ni populistes. “Els altres ja han demostrat durant vint anys que no serveixen. I si Thanathorn tampoc serveix, ja el farem fora. Però es mereix una oportunitat”, demanava ahir després de dipositar el seu vot Nutkrita, de 24 anys,

Notícies relacionades

El recompte de vots està sent tan complex com caòtic. La publicació de les dades s’ha retardat en diverses ocasions i ha ofert episodis tan delirants com el del president de la Junta Electoral al·legant que no tenia calculadora. Alguns han acudit aquest matí a la seu amb calculadores. Els resultats han arribat aquesta tarda i són només parcials: divendres es comunicarà el repartiment dels últims 150 escons parlamentaris i esperarem fins al maig per conèixer les dades oficials.

Entre el soroll han emergit sospites de frau. Algunes són tan fonamentades com el major nombre de vots que de votants en alguna circumscripció. La Junta electoral ha rebut més d’un centenar de denúncies i a la xarxa s’han popularitzat etiquetes sobre les eleccions més brutes de la història. És complicat discernir avui si responen al frau voluntari o a la simple incompetència.

Temes:

Tailàndia