FORCES ALIADES

Deu nens assassinats durant un bombardeig aeri dels EUA a l'Afganistan

L'atac aeri contra posicions talibans va deixar almenys 13 baixes civils

monmartinez47476039 kdz02  kunduz  afghanistan   23 03 2019   people carry the b190325112326

monmartinez47476039 kdz02 kunduz afghanistan 23 03 2019 people carry the b190325112326 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Reuters

Deu nens, part d’una mateixa família, han mort durant un atac aeri nord-americà a l’Afganistan. Entre les víctimes hi ha també tres adults, fet que sumen 13 civils assassinats durant l’operació, segons dades de les Nacions Unides (ONU). 

L’atac aeri, que va començar a primera hora de dissabte, va ser part d’una batalla entre els talibans i les forces aliades de l’Afganistan i els Estats Units. Durant aproximadament 30 hores es van succeir els combats Kunduz, una província del nord del país controlada pelstalibans. Els atacs es van intensificar en aquesta zona i a la província del sud, Helmand, les dues fortaleses del grup Talibà

Els nens i la seva família havien sigut desplaçats pels combats a altres zones del país, segons va informar la Missió d’Assistència de les Nacions Unides a l’Afganistan (UNAMA) en un comunicat on publiquen les conclusions preliminars sobre l’incident. L’UNAMA està verificant que les 13 víctimes civils es van produir en el moment de l’atac aeri, que a més va deixar diversos civils ferits

Augmenta el nombre de baixes infantils

La sergent Debra Richardson, portaveu de la Missió de Recolzament Decidit liderada per l’OTAN  a l’Afganistan, va confirmar que les forces nord-americanes van dur a terme l’atac aeri. Richardson va afegir que la missió provava de prevenir les víctimes civils, però que “els talibans s’amaguen intencionalment entre els civils, especialment dones i nens”.

No és la primera vegada que uns civils afganesos són assassinats durant aquestes operacions aèries. La guerra de l’Afganistan va causar l’any 2018 un número rècord de civils morts3.804, el registre més alt des que fa una dècada l’ONU va començar a comptabilitzar les víctimes civils. A més, les baixes infantils per atacs aeris han augmentat cada any des de 2014

El 2018 van morir el mateix nombre de civils en bombardejos aeris que els anys 2014, 2015 i 2016 junts. Concretament es van produir 1.015 víctimes civils en atacs aeris (536 morts i 479 ferits), la xifra més alta en una dècada, de les quals 632 (393 morts i 239 ferits) són víctimes dels atacs de les forces internacionals, segons UNAMA.

Converses de pau

Les forces progovernamentals afganeses compten amb el recolzament de tropes procedents de 39 països que entrenenassessoren assisteixen els militars afganesos. L’incident va ocórrer al barri de Telawla, a prop de la ciutat de Kunduz, on les forces afganeses i els talibans lluiten per causar el major nombre de pèrdues entre si.

Notícies relacionades

Durant les 30 hores que va durar el combat, els talibans van maniobrar dins i fora de les llars de civils. Després de matar 94 talibans, alguns soldats nord-americans i afganesos van conduir els seus vehicles a un punt de control de seguretat, on van ser disparats pel grup terrorista. Quatre soldats afganesos i dos soldats nord-americans van morir durant l’operació, segons informa Reuters.

La lluitas’ha accelerat durant un període de converses de pau. L’última ronda de negociacions va acabar aquest mes amb els funcionaris dels Estats Units i els talibans citant el progrés cap al final  de 17 anys de conflicte.

Temes:

Afganistan Kabul