La batalla final

Les milícies kurdes anuncien el final del 'califat' d'Estat Islàmic a Síria

Els combats continuaven malgrat l'anunci del president nord-americà Donald Trump a inicis de març

zentauroepp47471772 a syrian democratic forces flag flutters on a damaged buildi190323095129 / STRINGER

zentauroepp47471772 a syrian democratic forces flag flutters on a damaged buildi190323095129
zentauroepp47421190 garcia vilanova190320095254

/

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les Forces Democràtiques Sirianes (FSD), una aliança armada liderada per kurds, han anunciat avui la derrota territorial de l’autoproclamat califat del grup gihadista Estat Islàmic (EI) a Síria.

El portaveu de les FSD, Mustafa Bali, va efectuar en el seu compte de Twitter l’anunci de l’“eliminació total de l’autoproclamat califat” el 29 de juny del 2014 a la ciutat de Mossul.

“Les Forces Democràtiques Sirianes declaren la total eliminació de l’autoproclamat califat i la derrota territorial d’Estat Islàmic al 100 %. Aquest dia únic, commemorem els esforços de milers de màrtirs que van fer possible aquesta victòria”, va afirmar el portaveu.

Victòria contra EI

L’anunci de les FSD es va produir hores després que la Casa Blanca proclamés la victòria contra EI, malgrat que encara prosseguien els combats a Al Baguz, última localitat que ha estat en mans d’EI, situada a pocs quilòmetres de la frontera iraquiana.

Divendres a la nit, els avions de la coalició internacional també van bombardejarles últimes posicions on resistien els gihadistes, al costat de la faldilla de la muntanya Al Baguz, situada a la riba del riu Eufrates, a la zona rural d’Al Baguz.

Les FSD, un grup de milícies liderades per kurds i també integrada per àrabs, han expulsat EI de la majoria del nord-est de Síria, incloent Al Raqa, la capital de facto del “califat”, que va ser conquistada l’octubre del 2017 després de quatre mesos de combats.

Notícies relacionades

La campanya militar de les FSD es va reprendre el setembre del 2018 i s’ha desenvolupat lentament, en especial l’últim mes, a causa de la presència de milers de civils a Al Baguz, la majoria dels quals han sigut evacuats abans de l’assalt final.

Malgrat la caiguda d’Al Baguz, EI encara té presència “residual” a vastes regions de l’Iraq i en zones desèrtiques de Síria, segons un mapa mostrat en públic aquesta setmana pel president nord-americà, Donald Trump, elaborat per una agència d’intel·ligència nord-americana.