PRÒXIM ORIENT

Allau de crítiques a Trump pel reconeixement de la sobirania israeliana sobre els alts del Golan

Rússia, Turquia, l'Iran i la Xina lamenten la decisió dels EUA i adverteixen de les repercussions a la zona

zentauroepp47443792 altos del golan190322112353

zentauroepp47443792 altos del golan190322112353 / ATEF SAFADI

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Diversos líders polítics internacionals han reaccionat davant de la polèmica intenció de Donald Trump, president dels Estats Units, de reconèixer la sobirania israeliana sobre els alts del Golan, territori sirià ocupat per Israel des de 1967. 

L’anunci sobre el disputat territori situat a la frontera entre Israel, Síria, el Líban i Jordània s’ha produït quatre dies abans que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es reuneixi amb Trump a Washington i quan falta tot just un mes per a les eleccions a Israel.

El president de TurquiaRecep Tayyip Erdogan, ha assenyalat que "és impensable guardar silenci sobre un tema tan delicat. Mai podem permetre la legitimació de l’ocupació dels alts del Golan", ja que es tracta d’un territori sirià envaït per Israel. 

Turquia, un estat aliat dels Estats Units i un adversari del Govern de Damasc, ha criticat la mesura advertint que "els desafortunats comentaris del president Trump sobre els alts del Golan porten la regió a tocard’una nova crisi", segons va afirmar Erdogan.

El líder turc ha compartit la seva preocupació durant la cimera extraordinària de l’Organització de la Cooperació Islàmica (OCI), convocada per Turquia per tractar l’atac a dues mesquites de Nova Zelanda que va deixar 50 morts. "[Els alts del Golan] han estat sota control israelià des de 1967. No només els àrabs a la regió, sinó també els turcmans, es van veure obligats a emigrar", ha afegit el mandatari. 

"Reconeixement il·legal"

Per la seva part, l’Iran ha qualificat d’"inacceptable" la declaració del president nord-americà. "Aquest reconeixement il·legal i inacceptable no canvia el fet que pertanyi a Síria", ha dit Bahram Qasemi, portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers iranià.

Rússia, un dels principals aliats del president sirià, Bashar al-Assad, en la guerra civil siriana, que va començar el 2011, ha qualificat d’"irresponsable" l’anunci de Trump, segons ha informat el Ministeri de Relacions Exteriors rus.

Des de la Unió Europea han anunciat que no reconeix la sobirania d’Israel sobre el disputat territori, "la posició de la UE no ha canviat", ha dit un portaveu de la UE.

La Xina també s’ha afegit a la crítica internacional demanant que "totes les parts respectin les resolucions de l’ONU" sobre l’esmentat territori. "Respecte als territoris àrabs ocupats, inclosos els alts del Golan, hi ha pautes molt clares marcades per les Nacions Unides en les resolucions 242 i 338", ha recordat el portaveu del Ministeri xinès d’Afers Exteriors, Geng Shuang.

Nova crisi a la regió

El Govern sirià s’ha compromès a recuperar els alts del Golan, ocupats per Israel, després del pronunciament de Rússia i l’Iran, aliats militars de Damasc. "La nació siriana està més decidida a alliberar aquest preciós tros de terra nacional siriana a través de tots els mitjans disponibles", ha dit una font oficial de l’agència estatal de notícies siriana. Els alts del Golan continuarien sent "sirians, àrabs,", ha afegit, amb l’argument que la declaració mostrava menyspreu peldret internacional.

Mentrestant, la Lliga Àrab, que va suspendre Síria el 2011, ha dit que el comentari de Trump ha aplanat "el camí per al reconeixement oficial nord-americà" de la sobirania israeliana sobre el disputat turó. 

El Ministeri de Relacions Exteriors d’Egipte també ha rebutjat l’anunci de Trump i ha apel·lat a la resolució 497 de 1981 del Consell de Seguretat de l’ONU, que rebutja l’annexió del territori per part d’Israel. El ministeri egipci "va destacar la importància que tots respectin les resolucions de legitimitat internacional i la carta de les Nacions Unides respecte a la inadmissibilitat d’adquirir terres per la força". 

Eleccions israelianes a la vista

Notícies relacionades

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha estat pressionant els Estats Units perquè reconeguessin el seu reclam i va planar aquesta possibilitat en la seva primera reunió de la Casa Blanca amb Trump el febrer del 2017. La declaració de Trump dona un impuls a Netanyahu enmig de la seva campanya de reelecció. Netanyahu ha elogiat Trump per "fer història" amb la declaració.

La decisió de Trump ha seguit la no menys polèmica del reconeixement dels Estats Units, el desembre del 2017, de Jerusalem com a capital d’Israel2017, Jerusalemcapital d’Israel, una decisió que també va provocar crítiques internacionals ja que l’estat de la ciutat en disputa continua sent el centre del conflicte israelianopalestí