INVESTIGACIÓ POLICIAL

El terrorista de Nova Zelanda va passar per 8 províncies espanyoles fa dos anys

Tarrant va estar 10 dies a Espanya entre el febrer i el març del 2017 i es desconeix el motiu de la visita

L'ultra espanyol Josué Estébanez, el nom del qual portava escrit l'assassí en un carregador, nega haver-lo conegut

new zealand mosque shooting 74064-6ea45

new zealand mosque shooting 74064-6ea45 / AP

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Brenton Tarrant, el terrorista d’extrema dreta que, el 15 de març, va matar 50 persones en els seus atacs a dues mesquites de la ciutat de Christchurch (Nova Zelanda), va passar almenys 10 dies a Espanya, entre els mesos de febrer i març del 2017, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts policials que investiguen el seu rastre al nostre país.

Les investigacions de la Policia Nacional han descobert que Tarrant va arribar a Espanya procedent de França i que va passar per Granada, Còrdova i Ronda (Màlaga), i també per Jerez de la Frontera. També, que viatjava sol i que va dormir sempre en hotels de preu mitjà, "molt freqüentats per turistes", una nit a cada ciutat. Els agents encarregats del cas desconeixen encara si va ser una visita simplement turística, tot i que han advertit que Tarrant va fer aturades en algunes de les localitats espanyoles amb més "connotacions culturals vinculades a l’etapa d’al-Àndalus, com ara l’Alhambra, la mesquita de Còrdova i les muralles i portes islàmiques de Ronda".

Viatge iniciàtic

Aquell hivern del 2017, el supremacista australià va estar uns dies a Portugal i va tornar a Espanya, on els investigadors han confirmat que va passar una nit per hotels de Madrid, Toledo, Lleó i la Corunya, aquesta última, possiblement utilitzada com a base per visitar també la catedral de Santiago de Compostel·la. Les indagacions de la policia espanyola apunten que el que després seria terrorista d’extrema dreta va poder utilitzar el tren com a mitjà de transport pel nostre país. Finalment, se’n va anar a França, on es va moure, segons els seus propis escrits, en cotxes de lloguer. Tarrant va deixar anotat que els seus punts de vista van canviar, es van radicalitzar i es van fer violents entre l’abril i el maig del 2017, just després d’aquell viatge per Espanya, Portugal i França.

El 15 de març, abans de començar a matar innocents, gairebé tots musulmans, i de retransmetre-ho en directe a través de Facebook, Tarrant, que havia treballat en un gimnàs com a entrenador personal, va enviar a les autoritats de Nova Zelanda un manifest que va titular The great replacement (La gran oportunitat). Els policies espanyols l’han analitzat a la recerca de mencions al nostre país i a aquell viatge. "Vaig viatjar com a turista per Europa Occidental: França, Espanya, Portugal i d’altres," assegura en el text.

L’assassí australià assenyala que el detonador final que el va convèncer per matar va tenir lloc el 7 d’abril del 2017, quan un terrorista gihadista va llançar un camió sobre els passejants a Estocolm (Suècia) i en va matar cinc. Entre les víctimes hi havia una nena, que Tarrant esmenta expressament: Ebba Akerlund. "No podia continuar ignorant els atacs per més temps. Eren atacs contra la meva gent, contra la meva cultura, atacs contra la meva fe, contra la meva ànima. No havien de ser ignorats", acaba en el seu manifest, en què es defineix a si mateix com a "feixista i racista".

França, "envaïda"

Quant al seu viatge per la península Ibèrica i França, el futur terrorista reflecteix la seva decepció amb el que va passar en les eleccions franceses d’aquell any, l’abril i el maig del 2017, quan tots els candidats es van unir contra la "pusil·lànime" que "només" proposava deportar els immigrants il·legals (en al·lusió a Marine Le Pen). Tarrant no recull les seves impressions sobre les ciutats espanyoles, però, sí, sobre les franceses. "L’empenta final va ser veure l’estat de les ciutats i pobles de França. Havia sentit i llegit sobre la invasió de França durant anys... però quan vaig arribar a França... A cada ciutat, a cada poble francès, hi havia els invasors", en al·lusió als immigrants musulmans. 

Notícies relacionades

Els policies encarregats de rastrejar les empremtes de l’assassí australià al nostre país creuen que es va tractar d’un viatge individual i que durant la seva estada al nostre país no va contactar amb cap grup ultradretà ni racista espanyol. En les seves indagacions, els agents han arribat a acudir a la presó de Villabona (Astúries), on compleix condemna l’exmilitar Josué Estébanez, condemnat a 26 anys de presó per haver matat el militant antifeixista Carlos Palomino a l’apunyalar-lo en un vagó de metro de Madrid el novembre del 2007.

El dia dels seus assassinats, Tarrant portava escrit el nom d’Estébanez en un dels carregadors de les seves armes, cosa que va fer sospitar que tots dos es podien conèixer. Però, a la presó, quan li van preguntar a l’ultra espanyol pel seu col·lega australià, ell simplement "va flipar", segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, abans d’aclarir que no coneixia de res Tarrant. "Portava el seu nom igual que portava el del Don Pelayo", expliquen fonts del cas. "Eren alguns dels seus ídols, tot i que no els conegués", afegeixen.