TENSIÓ AL REGNE UNIT

Les crítiques als diputats sobre la gestió del 'brexit' es tornen contra May

Una petició feta A la web del Govern per revocar el 'brexit' arriba al milió de firmes en poques hores

zentauroepp47038076 epa3753  bruselas  b lgica   20 02 2019   el presidente de l190220211141

zentauroepp47038076 epa3753 bruselas b lgica 20 02 2019 el presidente de l190220211141 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May ha declarat la guerra als mateixos diputats que ha de convèncer perquè votin el seu pla del ‘brexit’,rebutjat ja en dues ocasions. La seva estratègia de provocar els que necessita no sembla gaire prometedora. En l’al·locució al país, dimecres a la nit, May va acusar els membres de la Cambra dels Comuns de ser els culpables de la crisi del ‘brexit’. Un discurs encoratjant la confrontació de la ciutadania contra el Parlament, que recorda l’estil de Donald Trump. “Soc al vostre costat”, els va dir als britànics des de la residència oficial de Downing Street.

La provocació de May va desfermar la ira dels diputats. El president dels Comuns, l’‘speaker’, John Bercow,  a l’inici de la sessió, va defensar el dret dels elegits a les urnes a votar segons els seus principis. "Ningú és un traïdor. Tots estan fent el que consideren el millor. Crec ardorosament en la institució parlamentària, en els drets i les passions dels membres d’aquesta cambra i en el compromís amb la seva tasca”, va afirmar.

Un conservador, Sam Gyimath, que va formar part del Govern, va denunciar el “missatge tòxic de May”,a qui va acusar “d’intent de xantatge”. “És un cop baix”, va afirmar. “La democràcia hi surt perdent quan una primera ministra es dirigeix a la Cambra dels Comuns i critica els diputats que estan fent la seva feina”.Anna Soubry, que va deixar els ‘tories’ per unir-se al Grup Independent, va condemnar “la més deshonesta i conflictiva declaració d’un primer ministre”. L’actual bloqueig del Parlament és culpa, afirma, de la primera ministra. “Mai ha arribat a crear un compromís amb el 48% que va votar per la permanència i amb altres partits. Va posar les seves pròpies línies vermelles des del principi. Ha fallat a tothom".

Incendiari i irresponsable

Amb els ànims cada vegada més caldejats, el diputat laborista, Wes Streeting, va acusar May d’atiar les baixes passions contra els diputats, que amb més freqüència reben amenaces de mort. “El seu discurs va ser incendiari i irresponsable. Si patim algun tipus de dany, ella haurà d’acceptar la seva part de responsabilitat”.

Notícies relacionades

La intervenció de May va ser un error de càlcul, amb el qual s’ha posat en contra aliats i enemics. La situació s’ha agreujat i serà molt difícil que pugui superar la pròxima setmana una tercera votació per al seu acord.

Un milió de firmes contra el ‘brexit’

I si la primera ministra pretenia congraciar-se amb la ciutadania, tampoc sembla que ho ha aconseguit. Una petició llançada dijous a la pàgina del Govern britànic demanant que es revoqui l’article 50 i es renunciï al ‘brexit’ ha tingut un èxit vertiginós. En poques hores la iniciativa havia superat el milió de firmes. La petició va ser idea de la britànica Margaret Anne Georgiadou, per a qui “és ara o mai”. Els proeuropeus, com ella, han sigut “reduïts al silenci i ignorats”, va explicar a la BBC.