ESTRATÈGIA DE LONDRES

La sol·licitud de la pròrroga del 'brexit' de May desencadena una nova tempesta a Londres

Els laboristes exigeixen explicacions a la primera ministra i els 'tories' proeuropeus l'acusen de rendició

FILE PHOTO: British Prime Minister Theresa May walks outside Downing Street, as she faces a vote on Brexit, in London, Britain March 13, 2019. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

FILE PHOTO: British Prime Minister Theresa May walks outside Downing Street, as she faces a vote on Brexit, in London, Britain March 13, 2019. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo / Henry Nicholls (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La tempesta política segueix a Londres. Els laboristes van sol·licitar un debat d’urgència perquè s’expliquessin les raons per les quals el Govern ha demanat l’ampliació del 'brexit'. "No és gaire decorós per al Regne Unit, que l’acord es posi a votació una, una altra i una altra vegada”, va assenyalar Keir Stamer, encarregat del ‘brexit’ a les files laboristes. "Si acaba tirant endavant per uns quants vots, després d’intentar-ho moltes vegades, aquesta no serà una base apropiada per a la futura relació amb la UE, perquè manca de tota credibilitat.”  

La primera ministra britànica, Theresa May, ha confirmat a la Cambra dels Comuns la seva petició oficial a la Unió Europea d’una extensió curta de l’article 50per un període de tres mesos. "He escrit aquest matí al president Tusk, president del Consell Europeu, i l’he informat que el Regne Unit vol una extensió de l’article 50 fins al 30 de juny", va declarar la primera ministra.

"El Govern té la intenció de presentar propostes per a una votació vinculant, i si aquesta votació se supera, l’extensió donarà temps a la Cambra per considerar la llei de l’acord, si no, la Cambra haurà de decidir com procedir", ha dit. May va advertir als diputats que, “com a primera ministra”, no està disposada a ajornar el ‘brexit’ més enllà del 30 de juny. Entre crits dels diputats reclamant la seva dimissió, May va acusar el Parlament d’obstaculitzar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i d’ignorar el desig dels ciutadans que ella està disposada a defensar.  

Cessió als rebels euroescèptics 

La petició d’una pròrroga tan curta augmenta, a més, el risc que el Regne Unit acabi marxant de manera desordenada, si a finals de juny no s’ha aconseguit un acord. La primera ministra va renunciar a demanar una període més llarg, tal com havia suggerit el dia anterior, argumentant que els ciutadans, i ella mateixa, estan farts amb la indecisió del Parlament i volen acabar amb l’assumpte.

Però la idea d’una prolongació més àmplia del 'brexit', (es va arribar a parlar de fins a dos anys) havia provocat una gran baralla dilluns en la reunió del gabinet en què es va discutir la petició. Diversos ministres defensors del ‘brexit’ dur van amenaçar de dimitir i tombar May. La revolta també es va estendre als diputats rebels conservadors. 

Ara, sense aquesta pressió, May sembla creure que els defensors de la línia dura acabaran cedint i recolzant el seu acord en una nova votació que possiblement tindria lloc la setmana que ve. Però la seva decisió pot induir exactament al contrari. Amb l’ampliació a curt termini assegurada, els euròfobs poden optar per derrotar l’acord, sabent que, d’aquesta manera, aconseguiran la sortida per força, sense cap pacte. 

Notícies relacionades

Ara són els ministres proeuropeus els que estan furiosos. Des de l’anonimat, un d’ells va declarar a la cap de política de la BBC, Laura Kuenssberg, que la decisió de May d’una ampliació curta, “incrementa substancialment el risc que no hi hagi acord. És una rendició covarda als defensors de la línia dura. Ella sap que és una mala elecció per al país, però està anteposant els seus interessos a curt termini”.

Nova cimera

La decisió de si l’acord es torna a presentar als diputats dependrà de les negociacions amb el Partit Unionista Democràtic (DUP), que té 10 diputats a Westminster, el suport del qual és imprescindible. May també haurà de presentar novetats en el text que sotmeti a votació segons ha exigit el President de la Cambra.