LA SITUACIÓ A VENEÇUELA

Maduro canvia el seu Gabinet per mantenir el pols amb Guaidó

Les sancions internacionals i els talls d'energia han agreujat la ja precària situació del país

Venezuela s President Nicolas Maduro gestures as he speaks during a news conference at Miraflores Palace in Caracas  Venezuela January 25  2019  REUTERS Manaure Quintero  NO RESALES  NO ARCHIVES

Venezuela s President Nicolas Maduro gestures as he speaks during a news conference at Miraflores Palace in Caracas Venezuela January 25 2019 REUTERS Manaure Quintero NO RESALES NO ARCHIVES / STRINGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Com si es tractés d’una rutina administrativa, i no d’un país que acaba de deixar enrere un daltabaix d’enormes proporcions, com ho va ser l’apagada de gairebé quatre dies, Nicolás Maduro es prepara per renovar el seu Gabinet de ministres. “Setmana de recomposició de la vida quotidiana de la pàtria, on derrotem pas a pas la guerra elèctrica criminal,” va dir a l’anunciar els canvis. El gest sembla apuntar d’un costat a restar-li importància a les activitats que fa en paral·lel Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 50 països van reconèixer com a president “encarregat”.

Poques hores després que el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) acceptés Ricardo Hausmann com a representant de Guaidó, Maduro va posar en marxa les modificacions. Alguns col·laboradors de pes, com la vicepresidenta, Delcy Rodríguez, ja es van plegar a la intenció de l’Executiu. Rodríguez va dir que els càrrecs es posen a disposició de Maduro per a una“reestructuració profunda”.

Falta de figures de pes 

No obstant, alguns analistes posen en dubte la possibilitat que Maduro estigui en condicions de portar endavant una àmplia renovació del seu Govern. D’una banda, perquè no té figures de pes per incorporar. De l’altra, l’aliança amb la cúpula militar restringeix els seus moviments. El tercer factor no és menys rellevant: Maduro enfronta seriosos problemes internacionals. Les sancions externes han agreujat sensiblement la situació del país.

El que s’espera, per tant, és un procediment usual durant l’era Chávez: la rotació de ministres. Però, més enllà dels noms, l’expectativa està posada en eventuals anuncis en matèria econòmica. Els efectes de l’apagada van desplaçar a un pla secundari un dels problemes més greus de Veneçuela: la hiperinflació. El primer bimestre del 2019 va tenir una alça del cost de la vida de gairebé el 250%. Un derivat d’aquest problema és el proveïment dels productes elementals i el creixement exponencial del mercat negre. Els fenòmens s’alimenten entre si.

Les autoritats que acompanyin Maduro hauran d’abordar qüestions urgents com la distorsió canviària, l’excés de circulant, el descens de la productivitat petroliera, la principal font de divises per a l’economia veneçolana. Les sancions que els Estats Units li van imposar a l’estatal Pdvsa en compliquen el seu funcionament.

Ocupació il·legal de seus diplomàtiques

Notícies relacionades

En aquest context, Diosdado Cabello, el número dos del madurisme, no va descartar la possibilitat de nous problemes amb els serveis públics com a conseqüència d’una intervenció dels Estats Units. “L’altre que podrien intentar són actes terroristes oberts en instal·lacions com el metro (de Caracas), a escoles, a hospitals.” El Govern va denunciar, a més, l’ocupació il·legal de les seves seus diplomàtiques ubicades als EUA, un fet que va considerar que viola el Conveni de Viena sobre Relacions Diplomàtiques.

Tots els passos que fa o deixa de fer Maduro tenen com a contrapartida les accions de Guaidó. Segons l’analista Luis Vicente León, el líder parlamentari té en l’actualitat un grau d’acceptació “comparable amb els millors nivells de Chávez”. D’altra banda, ha aconseguit mantenir unida l’oposició al voltant de la seva figura. En un article publicat al diari 'El Universal’, León va advertir que “aquest suport no és suficient per provocar la ruptura” del madurisme.