ATAC A HOLANDA

La fiscalia holandesa manté oberta la pista terrorista en l'atemptat d'Utrecht

La investigació encara no ha trobat cap connexió entre el presumpte autor de l'atac i les víctimes mentre s'estudia si es tracta d'un crim masclista

Les autoritats apunten a una nota deixada al cotxe robat en què l'atacant hauria assegurat actuar en nom d'Al·là com a indici d'un atemptat

zentauroepp47408849 tiroteo utrecht190318114747

zentauroepp47408849 tiroteo utrecht190318114747 / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dia després del tràgic tiroteig que va posar en alerta tot els Països Baixos es comencen a desgranar detalls del fets. No obstant, la investigació encara no ha pogut establir cap relació entre el principal sospitós de l’atac i les tres víctimes mortals. La Fiscaliad’Utrecht  manté, de moment, oberta la hipòtesi que es tracti d’un atemptat terrorista.

Ara per ara, les informacions no estan clares. D’una banda, la policia investiga la possibilitat que Gökmen Tanis, holandès d’origen turc, actués per motivació política. “La naturalesa dels fets i una nota trobada al cotxe robat” en què asseguraria haver actuat en nom d’Al·là podrien apuntar en aquesta direcció, segons ha assenyalat aquest matí la Fiscalia en un comunicat.

Ahir diversos mitjans neerlandesos van assenyalar que a més del’historial delictiu de Tanis el seu entorn familiar era conegut pels serveis d’intel·ligència per les seves suposades idees radicals. Després de fins a set hores de persecució dilluns a la nit la policia va aconseguir detenir el sospitós. Una arma de foc va ser trobada al seu apartament d’Oudenoord durant un registre posterior.

L’arrestat serà presentat davant del jutge d’instrucció del cas no més tard d’aquest divendres, una audiència que serà a porta tancada. La Fiscalia ja ha assegurat que demanarà al jutjat ampliar la seva detenció un màxim de 90 dies, una cosa que es concedirà si hi ha sospites o proves que acreditin la seva incriminació en la tragèdia.

¿¿CRIM MASCLISTA?

De l’altra, fonts familiars han assenyalat des de Turquia que podria tractar-se d’un crim per “assumptes familiars”. "La possibilitat que fos un atac terrorista és petita”, ha explicat Mahmut Tanis, oncle del principal sospitós, en declaracions a l’agència oficial turca Anadolu. El pare del detingut, Mehmet Tanis, ha assegurat que fa 11 anys que no parla amb el seu fill i ha remarcat que si ell va ser el responsable de l’atac “hauria de pagar per això”.

En aquest sentit, també s’estudia que la tragèdia d’ahir es degui a un cas de venjança masclista. Segons assenyalen diversos testimonis de l’atac, el sospitós va treure una pistola i va obrir foc contra una dona que anava al tramvia i després va disparar els que van intentar ajudar-la.

Tanis té una llarga llista de delictes entre els quals figura una denúncia per presumptament haver violat la seva exparella el 2017. Fa dues setmanes el sospitós havia sigut citat en el judici per abús sexual. Se li va permetre seguir en llibertat sota la condició de sotmetre’s a unexamen psicològic. No obstant, la investigació encara no ha revelat cap relació entre l’atacant i les víctimes. “Els motius de l’atac encara no estan clars”, ha remarcat aquest migdia el primer ministre neerlandès, Mark Rutte.

TRES SOSPITOSOS DETINGUTS

L’atac va deixar tres víctimes mortals. La policia ha confirmat que una d’elles era una noia de 19 anys de la localitat de Vianen, mentre que les altres dues van ser dos homes d’Utrecht de 28 i 49 anys. Dels cinc ferits que ahir es va reportar tres es troben ingressats a l’hospital en estat de gravetat, dues noies de 20 i 21 anys i un home de 74.

Durant el matí s’han succeït informacions contradictòries. Primer l’alcalde d’Utrecht, Jan van Zanen, ha assegurat que tan sols hi havia un sospitós detingut, una cosa que poc després ha corregit la policia, que ha ampliat a tres les persones sota custòdia. A part de Tanis els altres dos subjectes serien dos germans de 23 i 27 anys. S’investiga si podrien haver participat d’alguna manera en el tiroteig que ahir va sacsejar Utrecht.

Aquest dimarts els ciutadans d’Utrecht s’han acostat al lloc dels fets per dipositar flors en honor a les víctimes. Van Zanen, que també ha visitat els ferits a l’hospital, ha lamentat el que ha descrit com “un dia negre”. Impactada pel succés, la ciutat prova de tornar a la normalitat.

 

 

LA ULTRADRETA PROVA D’EXPLOTAR EL TIROTEIG

Notícies relacionades

El tiroteig mortal a Utrecht ha coincidit amb la recta final de la campanya per a unes eleccions provincials que els Països Baixos celebren aquest dimecres. Després de donar-se a conèixer la tragèdia tots els partits de l’arc parlamentari van acordar cancel·lar els seus actes polítics per respectar el dolor de les víctimes. No obstant, l’atac i la sospita terrorista són un element electoralista molt sucós que la ultradreta neerlandesa no ha volgut desaprofitar.

Malgrat accedir a rebaixar el to, Geert Wilders no ha necessitat ni un dia per explotar el tiroteig i assenyalar el govern i els immigrants com a culpables d’un cas que encara està per resoldre. “Quin enriquiment, aquesta societat multicultural”, ha tuitejat. El líder de l’islamòfob Partit per la Llibertat (PVV) ha sol·licitat un debat parlamentari abans dels comicis, una exigència que les altres formacions han qualificat d’“oportunista” i “nauseabunda”.