Polèmica ultradretana

Una ministra candidata israeliana llança la seva campanya amb un perfum amb el nom de 'Feixisme'

La titular de Justícia israeliana, Ayelet Shaked, carrega en un polèmic vídeo electoral contra el sistema judicial del seu país

660a82a9-fb0c-46e9-8110-b78c0c92c065-hd-web-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico/ Efe

En blanc i negre, amb aires sensuals i simulant un anunci publicitari, apareix la ministra de Justícia israelianaAyelet Shaked, en un polèmic vídeo electoral en el qual es ruixa amb el perfum 'Feixisme'. Durant el curt arremet també contra el sistema judicial, prometent un canvi davant les eleccions generals del pròxim 9 d’abril.

"Reforma judicial, reducció d’activistes, nomenament de jutges, governança, separació de poders i moderació del Tribunal Suprem” són l’essència del seu perfum que "fa olor a democràcia" per a la ultraconservadora ministra de Justícia i candidata a les pròximes eleccions israelians juntament amb el titular d’Educació, Naftali Bennet, al capdavant de la recent formació Nova Dreta.

Shaked enumera en clau d’anunci publicitari algunes de les propostes que ha fet durant els seus anys en el càrrec, en els quals s’ha oposat en nombroses ocasions a les decisions i funcionament del sistema judicialsistema judicial, i que li han valgut diverses crítiques. "El canvi està en camí", promet al final del vídeo difós aquesta nit passada i que està generant polèmica al país, en què no tots ho han entès.

Canvis en el sistema judicial 

La iniciativa del partit Nova Dreta busca adoptar passos dràstics per reformar el sistema judicial amb un programa polític de xoc que proposa dur a terme durant els primers cent dies de govern per modificar les bases del funcionament de la Justícia israeliana.

La ministra vol anul·lar el comitè per al nomenament dels jutges de la sala del tribunal i que el Ministeri de Justícia presenti candidats per a la judicatura davant del Govern  i el Knesset (Parlament israelià), que serien els responsables d’aprovar la seva elecció, i per això es podria nomenar un jutge amb una majoria simple de vots a la cambra parlamentària, segons el digital 'Times of Israel'.

A més, Shaked defensa adoptar una clàusula que atorgaria al Knesset el poder per anul·lar una decisió del Suprem amb el vot de 61 parlamentaris dels 120 que componen el Parlament i vol aprovar el projecte de llei delsAssessors de l’Estat, que ja va intentar impulsar anteriorment.

Hores abans de presentar la seva proposta, el Suprem va prohibir participar en les eleccions del 9 d’abril a l’ultradretà Michael Ben Ariva prohibir participar l’ultradretà Michael Ben Ari, acusat de racista i islamòfob, i va permetre presentar-se al partit àrab Balad-Raam i a un candidatde Hadash-Taal, la participació del qual el comitè electoral havia vetat.

Notícies relacionades

La ministra va acusar al tribunal de donar "un cop" contra la democràcia, ja que "les eleccions s’han convertit en una cosa gairebé sense sentit", diu la candidata. També va argumentar que la gent "ha sigut reemplaçada pel'públic il·lustrat’i que“la revolució democràticaestà a mig camí”, segon informa el mitjà israelià.

Aquests comentaris van rebre dures crítiques tant de la dreta com de l’esquerra: els primers van afirmar que les propostes arribaven tard i que eren poques, mentre que els segons la van acusar de voler arruïnar el sistema judicial. Com a part de la seva campanya, al començament de la setmana es van col·locar enormes cartells davant del tribunal a Jerusalem que deien: "Shaked guanyarà el Tribunal Superior, Bennet guanyarà Hamas". 

Temes:

Israel