ATEMPTAT A HOLANDA

Un home mata tres persones i en fereix cinc més en un tiroteig a Utrecht

L'atacant ha obert foc indiscriminadament en un tramvia de la ciutat i ha sigut detingut després de fugir

La policia no confirma que es tracti d'un atac terrorista tot i que no descarta cap mòbil

zentauroepp47409026 utr02  utrecht  holanda   18 03 2019   miembros de los servi190318212259

zentauroepp47409026 utr02 utrecht holanda 18 03 2019 miembros de los servi190318212259 / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Terror a Utrecht. Aquest dilluns la tranquil·la ciutat holandesa s’ha despertat en un ambient de caos després que almenys un home hagi obert foc en una estació de tramvia matant tres persones i ferint-ne cinc més. El presumpte autor de l’atemptat ha sigut detingut poques hores després de fugir. Es tracta de Gökmen Tanis, holandès de 37 anys i nascut a Turquia.

Els fets han tingut lloc a les 10.45 del matí, quan un home ha disparat indiscriminadament contra els passatgers del tramvia a la plaça 24 d’Octubre, a l’oest de la ciutat. Després de perpetrar l’atac, l’autor ha fugit i no ha sigut capturat fins a mitja tarda.

Tot i que hi ha informacions contradictòries, la policia ha parlat de diversos “atacants”, uns dels quals hauria fugit a bord d’un Renault Clio, robat, de color vermell. L’alcalde d’Utrecht, Jan van Zanen, ha assegurat en un vídeo que s’està seguint la pista de dos sospitosos.

Imatge a les xarxes socials

Fins ara només hi ha un detingut, Gökmen Tanis. La policia va difondre a les xarxes socials una imatge seva presa per les càmeres de seguretat del tramvia on es va produir el tiroteig per facilitar la col·laboració ciutadana i facilitar la recerca i detenció del sospitós. L’agència turca Anadolu ha assegurat que l’atac es deu a “raons familiars”, tot i que les autoritats holandeses no descarten ara per ara cap mòbil de l’atac.

Un testimoni ha assegurat a la ràdio local RTV haver escoltat diversos trets. Segons Jimmy de Koster, veí del barri, hi havia una dona d’entre 20 i 35 anys estirada a terra cridant: “¡No he fet res!”. Un altre testimoni que viatjava al tramvia ha reforçat la idea d’un atac planejat. “Feia la impressió que estava disparant a una persona en particular perquè vaig veure una dona que sortia arrossegant-se”, ha explicat al diari ‘Algemeen Dagblad’.

Durant el migdia la policia holandesa ha registrat diversos pisos ubicats a la zona de Kanaleneiland, pròxims al lloc dels fets, després de sospitar que l’atacant s’havia atrinxerat allà.

Alerta terrorista

La policia ha acordonat la zona del crim, ha desplaçat la unitat antiterrorista i ha obert una investigació per aclarir els fets. Malgrat la detenció, les autoritats continuen sense descartar la hipòtesi que es tracti d’un atac planejat amb motivació política tot i que, com ha apuntat el portaveu de la policia Bernhard Jens, no estan “cent per cent segurs”.

Per la seva banda, el coordinador nacional de Seguretat i Contraterrorisme (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, ha assegurat que l’atac té “totes les característiques d’un acte terrorista”. Abans, havia anunciat que s’havien produït trets a més zones de la ciutat, una cosa que posteriorment s’ha descartat.

Per això, Utrecht ha elevat l’estat d’alerta terrorista durant unes hores al nivell cinc, el màxim, mentre que a la resta del país es manté al nivell quatre. “Un atac de terrorisme és un atac contra la nostra civilització, contra la nostra societat tolerant i oberta", ha dit el primer ministre holandès, Mark Rutte.

Vigilància extrema

Notícies relacionades

Mentre era buscat el sospitós principal, les autoritats han ordenat tancar les entrades de totes les escoles de la ciutat, paralitzar els tramvies, han reforçat la vigilància a les estacions de tren així com a les mesquites d’Utrecht i altres grans ciutats com Rotterdam i han incrementat la presència militar a l’aeroport Schiphol d’Amsterdam.

El primer ministre ha cancel·lat els seus actes previstos per avui i ha convocat el Gabinet de crisi per tractar aquesta “inquietant situació”. Els partits polítics han suspès la campanya electoral per a les eleccions provincials d’aquest dimecres.