EFEMÈRIDES A EUROPA DE L'EST

Putin treu pit en el cinquè aniversari de l'annexió de Crimea

El president rus viatja de nou a la península, que Kíev considera seva, per inaugurar dues centrals elèctriques

L'OTAN demana que "cessin" els intents de normalitzar l'"ocupació" del territori i denuncia persecucions d'opositors

zentauroepp47410620 russian president vladimir putin  right  meets with local re190318184617

zentauroepp47410620 russian president vladimir putin right meets with local re190318184617 / Mikhail Klimentyev

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

La insuficiència energètica ha sigut potser el motiu principal de preocupació de les autoritats prorusses de la península de Crimea després de la seva annexió per part del Kremlin el 2014. Ucraïna va deixar de subministrar energia a la península el desembre del 2015, i en nombroses ocasions s’han produït apagades prolongades que han obligat l’oficialitat a racionar per decret el consum, sobretot a l’estiu, quan els aires condicionats treballen a màxima potència.

En aquest cinquè aniversari de l’annexió del territori, quan el recolzament dels russos comença a ranquejar a les enquestes, Vladímir Putin ha viatjat de nou a Crimea per garantir als veïns que ja no hi haurà més interrupcions en el subministrament de llum, inaugurant dues plantes elèctriques, una a la ciutat portuària de Sebastopol i l’altra a Simferopol. Dues instal·lacions la construcció de les quals al seu dia es va veure envoltada de polèmica, ja que van fer servir turbines fabricades per una empresa subsidiària de l’alemanya Siemens, en violació de les sancions internacionals.

Les dues plantes doblaran la capacitat actual de Crimea de generar energia, la qual cosa, segons el líder del Kremlin, permetrà "cobrir les necessitats pròpies" i, si és necessari, "exportar a les regions veïnes". Tot i que les instal·lacions ja estaven en marxa des de feia uns mesos, a partir d’ara "funcionaran a ple rendiment", cosa que constitueix "un pas important per a la seguretat energètica", s’ha felicitat el mandatari. 

Condemna de l’ONU

Seixanta mesos després de l’annexió, el gruix de la comunitat internacional continua sense reconèixer la sobirania de Rússia, les accions de la qual van ser al seu dia condemnades per l’Assemblea General de les ONU en una resolució votada el 2014. Només un grapat de països, com ZimbabueCorea del NordSíriaNicaragua o elSudan, entre d’altres, van reconèixer els resultats del referèndum d’adhesió, celebrat una vegada que les tropes russes havien aconseguit controlar els principals punts neuràlgics del país. 

Des de Brussel·les, l’OTAN ha denunciat de nou els intents de "normalitzar o legitimar l’annexió de Crimea", mentre ha denunciat "la imposició automàtica de la nacionalitat de la Federació Russa als habitants, els moviments forçosos de població" i "els abusos i violacions dels drets" dels grups ètnics oposats a Moscou, com els tàrtars de Crimea. El mateix Putin va reconèixer, durant les seves trobades de la tarda amb responsables locals, que un bon nombre de països "al món, a Europa, no volen reconèixer l’acta d’unificació de Crimea i Sebastopol".  

Notícies relacionades

Com a resposta a l’hostilitat dels EUA i la UE, Rússia acaba d’anunciar que desplegarà a Crimea, concretament a la base de Gvardéiskoie, no lluny de la capital, Sinferopol, bombarders estratègics TU-22M3 capaços de portar armes nuclears. Segons Víktor Bondarenko, president del comitè per a la defensa i seguretat del Consell de la Federació (Senado), no és més que la reacció russa a les recents notícies de desplegament de sistemes de míssils a Romania, país membre de l’OTAN, riberenc del mar Negre i situat estratègicament a uns 200 quilòmetres de les costes crimeanes.