TERROR GLOBAL

Gökmen Tanis, un home perillós

El principal sospitós del tiroteig a Utrecht ja havia sigut detingut i acusat de violació, robatori, amenaces a la policia i també per haver disparat a un edifici

turc

turc

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Posat seriós, nas aguilenc i barba retallada. Aquesta és l’única imatge que s’ha fet pública de Gökmen Tanis, el principal sospitós d’haver perpetrat el tiroteig que aquest dilluns ha matat tres persones i n’ha ferit cinc més a Utrecht, alsPaïsos Baixos.

Vestit amb un abric de color blau, aquest ciutadà holandès de 37 anys i nascut a Turquia ha quedat gravat per una de les càmeres de seguretat del tramvia assaltat. Segons sembla, després ha fugit robant un vehicle que ha acabat abandonant al nord de la localitat holandesa. Poc després, el sospitós ha sigut arrestat per la policia.

Tot i que a aquestes hores no hi ha confirmació oficial de la seva autoria, els mitjans no han tardat a remarcar el llarg historial d’infraccions i delictes que han fet de Tanis un home perillós.

ACUSAT DE VIOLACIÓ

Al fer-se pública la seva imatge, la televisió holandesa NOS ha assegurat que el sospitós va declarar davant un tribunal fa dues setmanes per un cas de presumpta violació contra la seva exparella que va tenir lloc el 2017. Citant persones pròximes de l’arrestat, l’agència estatal de notícies turca Anadolu ha assenyalat que el tiroteig es pot deure a “raons familiars”. Segons sembla, Tanis ha anat al tramvia per disparar a unadonaper després tirotejar els que havien tractat d’ajudar-la, una versió que confirmen alguns testimonis de la tragèdia. El seu advocat ha rebutjat confirmar si el seu client es trobava avui en llibertat vigilada.

El desembre del 2013, les autoritats ja van sospesar acusar-lo d’intent d’assassinat o d’assalt greu després que hagués disparat a un edifici del districte de Kanaleneiland, a Utrecht. Aquest incident es va produir molt a prop del lloc on avui tres persones han sigut assassinades en ple carrer. Segons esmenta el tabloide regional ‘Tubantia’, un germà de l’arrestat és conegut pels serveis d’intel·ligència per les seves idees radicals.

HISTORIAL DELICTIU

Nascut el 2 de juliol del 1981, Tanis també té una llarga llista d’antecedents penalsen altres delictes considerats menys greus. Ha sigut acusat per haver insultat una dona; per haver insultat, amenaçat i escopit un agent de policia; per assetjament sexual al carrer; per haver conduït sota els efectes de l’alcohol; per haver robat, i per haver orinat en un calabós de la policia. No obstant, es desconeix si en algun d’aquests casos ha sigut declarat culpable. La fiscalia no ha volgut pronunciar-se.

Notícies relacionades

D’altra banda, el diari 'Algemeen Dagblad' ha apuntat que Tanis també era un camell ben conegut al barri per vendre cocaïna i pastilles d’èxtasi. Fonts anònimes de la policia han assenyalat al segon diari de més audiència del país que l’arrestat és “mentalment inestable”, perquè, segons expliquen, passava de ser un “musulmà pietós” a trobar-lo pel carrer“borratxo, drogat i agressiu”.

La cadena britànica BBC ha anat més enllà i ha citat un empresari local que assegura que Gökmen Tanis va ser detingut “per les seves connexions amb Estat Islàmic”després d’haver lluitat a la República de Txetxènia, a Rússia, però que posteriorment se’l va deixar en llibertat. En una entrevista televisiva, el president turc,Recep Tayyip Erdogan, ha informat que els serveis d’intel·ligència estudien si l’atac es deu a un acte de terrorisme o si ha tingut una motivació personal.