DECISIÓ POLÈMICA

Trump firma el seu primer veto per salvar la seva emergència nacional a la frontera

El president dels EUA desautoritza el Congrés per poder construir el mur de Mèxic

zentauroepp47370714 president donald trump signs his veto of the congressional r190315233103

zentauroepp47370714 president donald trump signs his veto of the congressional r190315233103 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump va firmar aquest divendres el primer veto de la seva presidència per deixar en paper mullat la resolució aprovada un dia abans pel Congrés per anul·lar l’emergència nacional declarada pel president a la frontera amb Mèxic. La maniobra de Trump li permetrà apropiar-se dels fons que necessita per construir el mur a la frontera mexicana, un projecte que rebutgen la majoria de nord-americans a les enquestes i els seus rivals demòcrates. La decisió del republicà era ja coneguda perquè minuts després que el Senat revoqués l’emergència nacional amb el sorprenent recolzament d’una dotzena de vots conservadors, Trump va deixar clares les seves intencions a les xarxes: “Veto”, va escriure succintament a Twitter. 

“Avui vetaré la resolució. El Congrés té llibertat per passar aquesta resolució i jo tinc l’obligació de vetar-la”, va dir durant un acte amb policies partidaris de la seva política immigratòria i famílies de nord-americans morts en mans d’immigrants indocumentats. Trump va declarar l’emergència nacional a mitjans de febrer per fer-se amb els fons que li negava el Congrés – l’única branca del Govern amb autoritat sobre la despesa– per aixecar la barrera fronterera, la primera de les seves promeses electorals i també la més simbòlica. Per justificar-ho, va assegurar que el país està sent envaït i va parlar d’una crisi de seguretat al confí mexicà, una descripció que no recolzen les dades. “Estem parlant d’una invasió del nostre país amb drogues, traficants de persones, criminals i bergants”, va dir llavors. 

Desviació de 6.600 milions de dòlars

La declaració d’emergència li permetrà apropiar-se de 6.600 milions de dòlars, desviats principalment de partides militars. A aquest import cal afegir-hi uns altres 1.375 milions que li va concedir prèviament el poder legislatiu. Els demòcrates l’han acusat d’inventar-se la crisi per complir la seva promesa electoral i satisfer el seu electorat. “No hi ha dubte que existeix una emergència. Poques vegades ens n’hem enfrontat a una de semblant magnitud”.

Notícies relacionades

Els advocats del Departament de Justícia li han llançat una capa amb una carta publicada divendres en què recolzen la tesi del president. “La situació a la frontera s’ha deteriorat perquè la població d’immigrants que la creua ha canviat. De ser principalment adults solters mexicans, que podien ser ràpidament repatriats, s’ha passat a un altre perfil que inclou grans quantitats de famílies i nens centreamericans, gent que no pot ser detinguda en gran nombre i que costa més expulsar”, diu la missiva. Les dades d’immigració afirmen que l’últim mes va despuntar significativament el nombre de sensepapers detinguts a la frontera i els centres de detenció estan saturats. 

Pràctica força habitual

L’ús del veto presidencial és una pràctica relativament comuna. Tant Barack Obama com George W. Bush la van utilitzar una dotzena de vegades durant les seves respectives presidències. Obama va utilitzar el seu primer veto fa menys d’un any després d’arribar a la Casa Blanca per bloquejar una llei de despesa que es va tornar redundant després que el Congrés aprovés una mesura similar per a tot l’any aquell mateix dia. 

Temes:

Estats Units