Així es defineix el terrorista Brenton Tarrant: "Un home blanc comú"

Un dels autors de la matança de Nova Zelanda va penjar a les xarxes un manifest sobre les seves motivacions

Assegura que va actuar per venjar "milers de morts causades per invasors estrangers"

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019.   Social Media Website/Handout via REUTERS TV  ATTENTION EDITORS -  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019. Social Media Website/Handout via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES / SOCIAL MEDIA (SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dels atacants de les mesquites de Nova Zelanda ha sigut identificat com a Brenton Tarrant, de 28 anys. Tarrant és un australià que va transmetre la matança a través de Facebook Live.

 [Segueixi aquí en directe l’última hora de la matança a Nova Zelanda.]

Segons el primer ministre d’Austràlia, Scott Morrison, aquest home és un "terrorista" d’extrema dreta. Tarrant va publicar també a través de xarxes socials un manifest en el qual explicava els motius racistes i xenòfobs de l’atac. Twitter ha clausurat el compte del terrorista.

En el manifest, de 74 pàgines, s’explicaven els motius de l’atac. Segons la investigació, va ser escrit pel tirador, que es descriu a si mateix com "un home blanc normal i corrent, de 28 anys. Nascut a Austràlia, d’una família de classe treballadora i de baixos ingressos, que ha decidit prendre mesures per a segurar el futur de la seva gent".

En el manifest, vist per la cadena australiana SBS News, l’home diu que "va arribar a Nova Zelanda per viure-hi temporalment". Relata que finalment va planejar l’atac i es va entrenar per portar-lo a  terme.

L’autor no diu quant de temps va viure a Austràlia. Explica que va tenir una infància "normal" i que tenia poc interès en l’educació.

Sota l’encapçalament "¿Per què vas cometre l’atac?" Diu que va ser per venjar "milers de morts causades per invasors estrangers".

Similar a la matança de Breivik a Noruega

Notícies relacionades

L’exanalista de polítiques d’intel·ligència i defensa Paul G. Buchanan ha declarat a SBS News que el tiroteig és "un cas clàssic d’extremisme de dreta, terrorisme de dreta."

Va dir a SBS News que el manifest li recordava al del terrorista noruec Anders Behring Breivik.