TERRORISME SUPREMACISTA

Alerta generalitzada als centres de culte

La Casa Reial, el Govern i la Generalitat s'uneixen a les condolences de tot el món

zentauroepp47367380 a woman arrives for service at the islamic cultural center o190315205220

zentauroepp47367380 a woman arrives for service at the islamic cultural center o190315205220 / Mark Lennihan

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La matança a dues mesquites de Nova Zelanda va desencadenar l’alarma a molts països, que van ordenar reforçar les mesures de seguretat i els controls als voltants dels centres de culte, especialment les mesquites. Va ser el cas, entre altres, dels Estats Units, França i el Regne Unit, on es van incrementar els efectius policials als centres a les hores de les celebracions i pregàries.

Les reaccions de condemna i els missatges de solidaritat amb Nova Zelanda i les víctimes de la matança també van ser generalitzades. El Govern espanyol, en paraules de Pedro Sánchez, va condemnar l’atemptat "És la desraó dels fanatismes i els extremismes", va dir el president a Twitter i va confessar estar "commocionat pels terribles atacs a Christchurch". "El meu condol i recolzament a les víctimes, a les seves famílies i al Govern de Nova Zelanda".

També es va expressar la vicepresidenta, Carmen Calvo, que va assegurar que Espanya “se sent molt a prop de les víctimes” al recordar l’atemptat de l’11 de març del 2004 a Madrid. “El que ha passat és una cosa completament irracional i inacceptable de violència terrorista al món”.

Condemna de la Casa Reial i minuts de silenci

La Casa Reial es va sumar també a les manifestacions de condemna. “En qualsevol lloc del món els terroristes només deixen desolació, dolor i tragèdia en famílies i societats”, diu la nota, feta pública a Twitter. I afegeix: "El nostre recolzament al poble de Nova Zelanda i les seves autoritats en aquestes hores de consternació".

La Generalitat, el Parlament de Catalunya i l’Ajuntament, amb els seus màxims responsables al capdavant, també van portar a terme sengles minuts de silenci en memòria de les víctimes, per qui també el Papa va afirmar des de Roma que hi resaria. Francesc va expressar la seva "sincera solidaritat" davant l’atac terrorista a Christchurch que va qualificar d’actes d’"una violència sense sentit".

Consternació del Papa

El secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin, va enviar un telegrama de condol en nom del Papa en què assegurava que el Pontífex està "profundament entristit" per l’ocorregut i en el qual mostra la seva solidaritat a tot Nova Zelanda i en especial a la comunitat musulmana. El Papa resa, afegeix el missatge, per "la curació dels ferits, i perquè tinguin consol aquells que han patit la pèrdua dels seus éssers estimats”.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, també ha condemnat "fermament" l’atemptat. "Estic entristit i condemno fermament l’assassinat de persones innocents mentre resaven pacíficament en mesquites a Nova Zelanda. Expresso les meves profundes condolences a les famílies de les víctimes", ha dit. "Avui i tots els dies hem d’estar units davant l’odi contra els musulmans i totes les formes d’intolerància i terrorisme", ha agregat Guterres en un missatge publicat en el seu compte a la xarxa social Twitter.

Isabel II, cap d’Estat de Nova Zelanda

Notícies relacionades

El Regne Unit, per mitjà de la reina Isabel II i la primera ministra, Theresa May, es van afegir a les condolences. "En nom del Regne Unit, expresso les meves més profundes condolences al poble de Nova Zelanda després de l’esborronador atac terrorista a Christchurch. Els meus pensaments estan amb tots els afectats per aquest repugnant acte de violència", va tuitejar May.

"El príncep Felip i jo enviem les nostres condolences a les famílies i amics de tots aquells que han perdut la vida", va afegir la reina, que és cap d’Estat de Nova Zelanda, pertanyent a la Mancomunitat de Nacions, al costat d’Austràlia i el Canadà, entre moltes d’altres.