SENTÈNCIA POLÈMICA

Un tribunal iranià condemna una defensora dels drets humans a 38 anys de presó

L'advocada Nasrin Sotoudeh, arrestada el juny passat, rep diverses sentències per diverses causes, però complirà només la més llarga, de 10 anys

zentauroepp47314174 files  in this file photo taken on september 18  2013 irania190313164934

zentauroepp47314174 files in this file photo taken on september 18 2013 irania190313164934 / BEHROUZ MEHRI

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Un tribunal iranià ha condemnatl’advocada defensora dels drets humans Nasrin Sotoudeh a un total de 38 anys de presó per diverses causes separades i a rebre 148 fuetades, segons ha denunciat el seu marit, Reza Khandan. L’agència de notícies República Islàmica, no obstant, va informar que l’havien sentenciat a set anys.

Sotoudeh, de 55 anys, activista reconeguda i premiada a escala internacional, va ser arrestada el juny passat i estava complint una condemna de cinc anys de presó per espionatge, després que la jutgessin en absència.

L’advocada, que ha representat activistes de l’oposició, entre les quals dones processades per treure’s el vel obligatori i per protestar en contra de les normes de vestimenta a l’Iran, també estava acusada de propaganda i insults contra el líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Jamanei, segons va indicar l’agència France Presse.

Cel·la d’aïllament

Segons el marit de Sotoudeh, la seva dona complirà 10 anys a la presó, la condemna més llarga de totes les imposades que conformen 38 anys. La lletrada, d’aparença fràgil però esperit enèrgic, va ser arrestada el 2010 per “difondre propaganda i conspirar per fer malbé la seguretat de l’Estat”, càrrecs que ella va negar. La van empresonar a la presó d’Evin, un temps en una cel·la d’aïllament.

El gener del 2011, la van condemnar a 11 anys de presó, a més d’inhabilitar-la per exercir l’advocacia i prohibir-li la sortida del país durant 20 anys. Un tribunal d’apel·lacions va reduir la seva condemna a sis anys i va establir la prohibició que exercís la seva professió durant 10 anys. Després de complir la meitat de la condemna la van alliberar.

Sotoudeh, a qui el Parlament Europeu va atorgar el premi de drets humans Sakharov el 2012, ha col·laborat amb l’advocada iraniana Shirin Ebadi, premi Nobel de la Pau, i el seu Centre dels Defensors dels Drets Humans, a Teheran.

L’advocada ha defensat nens i dones que han patit abusos i violència de gènere i ha lluitat per evitar que la justícia els tornés als seus pares i marits agressors.

Lletrada d’opositors

També ha representatfigures opositores empresonades després de les multitudinàries protestes que van seguir les eleccions presidencials del juny del 2009 a l’Iran, així com a diversos activistes, defensors dels drets humans, periodistes i presos condemnats a mort per crims comesos quan eren menors.

En els dies d’aquells comicis, Sotoudeh concedia entrevistes al seu discret despatx als periodistes estrangers àvids de coneixement, als quals il·luminava amb les seves anàlisis.

Explicava, si l’hi preguntaven, que les autoritats iranianes l’amenaçaven constantment d’empresonar-la i li dificultaven la sortida del país. Ja llavors tenia causes judicials obertes, però assegurava que no tenir por. Per a ella, les lleis iranianes que perjudiquen les dones són “molt més perilloses que anar a la presó”.

La condemna de Sotoudeh s’ha produït uns dies després que el règim dels aiatol·làs designésun nou cap del poder judicial, Ebrahim Raisi, protegit de Jamenei i de l’ala més dura. El seu nomenament debilita la influència política del president iranià, Hassan Rouhani, més moderat. 

"Injustícia ultratjant"

El relator especial de l’ONU sobre els drets humans a l’Iran, Javaid Rehman, va dir respecte a la sentència contra l’advocada que és “la il·lustració clara com l’aigua d’una resposta de l’Estat cada vegada més severa”. 

Notícies relacionades

Per la seva part, l’oenagé Amnistia Internacional (AI) va qualificar la condemna contra Sotoudeh com una “injustícia ultratjant” i va cridar que l’alliberin de forma incondicional.

“Nasrin Sotoudeh ha dedicat la seva vida a defensar els drets de les dones i a parlar de forma clara contra la pena de mort. És completament indignant que les autoritats iranianes l’estiguin castigant per la seva feina en el camp dels drets humans”, va remarcar AI en un comunicat.

Temes:

Iran