UN DIVORCI COMPLICAT

El fiscal general britànic rebaixa les millores de l'acord de May sobre el 'brexit'

Geoffrey Cox adverteix que les noves garanties en l'acord de sortida no eliminen el risc de quedar-se atrapats en la salvaguarda irlandesa

Conservadors pro-'brexit' i unionistes nord-irlandesos anuncien que no recolzaran l'acord

zentauroepp47316562 geoffrey cox190312124851

zentauroepp47316562 geoffrey cox190312124851 / SIMON DAWSON

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El fiscal general britànic, Geoffrey Cox, ha advertit que els nous documents sobre el ‘brexit’ afegits dilluns després de la visita de Theresa May a Estrasburg ‘brexit’ "redueixen el risc” que el Regne Unit romangui indefinidament vinculat a la UE en la salvaguarda de la frontera irlandesa, però el "risc legal no ha canviat”.

En el seu veredicte, Cox deixa clar que el Regne Unit no podrà deixar unilateralment la salvaguarda, “si sorgeixen diferències irreconciliables” amb la Unió Europea. Les seves conclusions, crucials per al vot dels conservadors euroescèptics i els unionistes nord-irlandesos,  són un cop per a la primera ministra i la seva aspiració d’aconseguir aquesta nit el suport dels parlamentaris per al seu acord sobre el ‘brexit’. Tant el grup d’ultraconservadors de l’European Research Group, que compta amb mig centenar de membres, com la direcció del Partit Unionista Democràtic (DUP), han demanat que no es recolzi el pacte, fetque presagia una altra sonada derrota per a la primera ministra.  

El dictamen ha sigut divulgat hores abans que la Cambra dels Comuns voti –a partir de les 19.00 GMT– l’acord "millorat", segons May, del 'brexit' després que el text original fos rebutjat pels diputats el passat 15 de gener.

Notícies relacionades

Molts diputats havien manifestat la inquietud sobre la salvaguarda, que estableix que el Regne Unit romangui a la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat únic fins que s’estableixi una nova relació comercial entre les dues parts, que ha de ser negociada en el període de transició –entre aquest 29 de març i finals del 2020–.

La inquietud és que el Regne Unit continuï lligat a les normes del mercat únic si Londres i Brussel·les no arriben a un acord comercial en aquest període de transició.