TENSIÓ AL REGNE UNIT

May viatja a Estrasburg per abordar el 'brexit' amb Juncker

En una altra setmana crucial per a la petició de divorci del Regne Unit, el Parlament britànic s'enfronta a tres votacions que poden canviar el seu rumb

zentauroepp47293686 britain s prime minister theresa may leaves after attending 190310210916

zentauroepp47293686 britain s prime minister theresa may leaves after attending 190310210916 / DANIEL LEAL-OLIVAS

5
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / Silvia Martinez

A escasses hores de l’inici d’una nova ronda de votacions clau al Parlament britànic, la primera ministra Theresa May ha tornat a creuar –per onzena vegada des de l’inici de les negociacions- el Canal de la Mànega. A partir de les nou de la nit es reuneix a Estrasburg amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, amb un objectiu: mirar de desbloquejar les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la UE, obtenir garanties addicionals que la salvaguarda per a la frontera d’Irlanda serà temporal i que el Regne Unit no quedarà atrapat indefinidament en la unió duanera i segellar el pacte definitiu que permeti evitar in extremis una nova derrota aquesta setmana a la Cambra dels Comuns. 

“s’han proporcionat algunes garanties addicionals per al Regne Unit en relació amb la salvaguarda, inclòs el fet que no quedaran atrapats en la unió duanera en contra de la seva voluntat així que esperem que al final d’avui siguem capaços d’arribar a un acord”, ha explicat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. També la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha fet referència des de Berlín a la “molt important oferta” realitzada durant el cap de setmana pel negociador europeu, Michel Barnier, que aquest dilluns ha informat els ambaixadors dels Vint-i-set després del cap de setmana d’intenses negociacions i converses amb l’equip britànic.

La proposta plantejada per Barnier per desbloquejar la negociació inclou una declaració interpretativa per reforçar les garanties que la UE farà el màxim esforç possible per trobar alternatives al mecanisme de salvaguarda irlandès. Les dues parts realitzaran a més declaracions unilaterals recalcant i comprometent-se amb la naturalesa temporal de la salvaguarda. “Espero que hi pugui haver progressos, si és possible, perquè un ‘brexit’ sense acord seria catastròfic”, ha indicat aquest dilluns el coordinador de l’Eurocambra per al ‘brexit’, Guy Verhoftstadt, que també es reunirà aquesta nit a Estrasburg juntament amb el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, amb May. Però una cosa està clara. La salvaguarda és necessària per protegir els acords de pau de Divendres Sant i "serem al costat d’Irlanda", ha avisat.

A Dublín el govern irlandès ha fet una reunió d’urgència, després de tenir notícia del desplaçament de May. El primer ministre, Leo Varadkar, ha retardat el viatge a Washington que tenia previst per a aquesta tarda.  

Votació confirmada

Que la primera ministra britànica hagi realitzat el viatge per intentar salvar el pacte indica que confia a aconseguir alguna modificació rellevant en l’acord, que demà pugui presentar a votació a la Cambra dels Comuns. Altrament el desplaçament rebaixaria encara més la seva ja escassíssima credibilitat política. Sense un canvi convincent en el pacte, May s’exposa a una altra gran derrota, potser definitiva.

Un portaveu a Downing Street va confirmar a mitja tarda que la votació segueix endavant, aturant els rumors d’una suspensió. May i el seu equip han de presentar la moció abans de les 10.30 d’aquesta nit hora local. Els diputats s’han queixat del poc temps que tindran per estudiar-la i presentar les esmenes que considerin convenients. El portaveu de la Cambra, John Bercow, ha indicat que el debat aquest dimarts pot retardar-se per atorgar més temps als parlamentaris.

Tres votacions a l’agenda

El ‘brexit’ torna aquesta setmana al Parlament britànic amb tres votacions a l’agenda, que poden canviar el seu rumb. Torna el debat entre el cansament dels ciutadans i la classe política, farts tots plegats de donar voltes sobre l’assumpte sense avançar ni un pam. La decisió torna a quedar a les mans dels diputats, amb la gairebé certesa quetampoc aquesta vegada el Regne Unit sortirà del carreró sense sortida en què es troba des de fa gairebé tres anys. Cada vegada més a prop del suïcidi que suposaria una sortida sense acord, l’ampliació de la data oficial del divorci, fixada per al29 de març, seria l’única solució momentània per evitar l’harakiri d’un país que ha perdut el seu llegendari sentit pràctic.

Aquest dimarts, May sotmetrà per segona vegada a votació l’acord negociat pel Regne Unit amb la Unió Europea. El pacte va ser rebutjat el 15 de gener passat a la Cambra dels Comuns, per un marge de 230 vots,la derrota més gran patida per un govern de la història britànica. La causa, ja ho sabem, és el ‘backstop’, la salvaguarda sobre la frontera entre la República i el Nord d’Irlanda. ‘backstop’,

Des d’aquella data, May i el seu equip han mantingut “discussions tècniques” amb els funcionaris a Brussel·les, intentant modificar els termes del mecanisme, tal com exigeixen els unionistes nord-irlandesos i els euroescèptics. El Govern pretén aconseguir garanties legals que aquesta salvaguarda tindrà una data límit, fet rebutjat del tot per la UE. May i els seus no han fet cap progrés, la qual cosa permet anticipar que l’acord serà derrotat un altre cop. Segons el ‘Sunday Times’, el recolzament d’alguns parlamentaris al pacte està condicionat pel fet que May abandoni el càrrec al juny, de manera que un nou primer ministre es posi al capdavant de la segona fase de les negociacions amb la UE. 

“Si els diputats rebutgen l’acord, no hi haurà res segur. S’obrirà una crisi. Els diputats hauran de triar immediatament entre altres possibilitats”, ha advertit la ‘premier’, dirigint-se tant als seus propis diputats com a la UE, intentant que els uns i els altres facin concessions. Si el rebuig es confirma, la primera ministra ha promès un vot dimecres per aprovar si el Regne Unit pot deixar la UE sense acord. En cas que, com s’espera, els diputats s’oposin a aquesta possibilitat, dijous hi haurà una tercera votació per autoritzar l’ampliació del termini de sortida, petició que May haurà de plantejar a Brussel·les.

Diferències sobre l’ampliació de la pròrroga

En el ‘brexit’ no hi ha res fàcil o clar. L’ampliació tindria els seus problemes. Dos líders dels partidaris del ‘brexit’ dur, el conservador Steve Baker i l’unionista del DUP Nigel Dodds, advertien al ‘The Sunday Telegraph’ del “mal incalculable” que suposaria un retard per a la confiança del públic en la política. La mateixa primera ministra detesta la idea d’una extensió de l’article 50, “que no resoldrà els problemes actuals i corre el risc de crear-ne altres de nous”.  Finalment, ha hagut d’acceptar aquesta opció, forçada pels membres proeuropeus del seu gabinet, qualificats de “traïdors” pels seus col·legues euroescèptics.

Notícies relacionades

May ha especificat que, en qualsevol cas, es tractaria d’un període, “breu i limitat”, una cosa que en realitat cal veure. Tampoc en aquest cas hi ha acord sobre el període de la pròrroga, de si es tractaria d’un mes, tres, sis o un any.  L’ampliació, que espanta els euroescèptics, en tot cas ha de ser aprovada pels països de la Unió Europea, i alguns com França hi han mostrat les seves reticències. 

La pregunta d’Europa és per què serviria donar més temps a unes discussions totalment esgotades. El bloqueig pot desembocar en la convocatòria d’unes eleccions anticipades. Tampoc és descartable la celebració d’unnou referèndum i deixar la decisió a les mans dels votants. No obstant, aquesta opció no té, de moment, prou majoria al Parlament, si bé el Partit Laborista està disposat a recolzar-la, no sense controvèrsia entre els seus membres.