TENSIÓ AL PAÍS CARIBENY

Guaidó demana al Parlament de Veneçuela declarar l'«estat d'alarma» per la falta de llum

El decret, que té la modalitat de l'estat d'excepció, serà rebutjat pel Tribunal Suprem

La Comissió de Drets Humans de l'ONU prepara una visita al país enmig de la discussió sobre el nombre de morts als hospitals pel tall de llum

venezuela political crisis 07580-e665e

venezuela political crisis 07580-e665e / Fernando Llano (AP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A més de 80 hores de l’apagada que va ennegrir Veneçuela, i quan sorgeixen desacords sobre el nombre de víctimes mortals, Juan Guaidó es va emparar en les seves “atribucions constitucionals com a president encarregat”, ja reconegudes pels EUA i uns altres 50 països, per demanar-li al Congrés que decretil’estat d’alarma a tot el país. L’Assemblea Nacional (AN) aprovarà el decret sense obstacles. S’espera, no obstant, que el Tribunal Suprem, aliat de Nicolás Maduro, l’invalidi immediatament perquè considera que el Parlament comet desacatament.

El text remès per Guaidó considera l’estat d’alarma com una “modalitat del’estat d’excepció”.La necessitat de la seva entrada en vigor obeeix a “la calamitat pública generada per la interrupció sostinguda del subministrament elèctric”. El període s’estendrà durant 30 dies i pot prorrogar-se un altre mes. El decret demana no enviar petroli a Cuba per atendre els problemes interns. Guaidó va convocar al seu torn noves mobilitzacions per a aquest dimarts. “Alhora s’acosta una crisi de l’aigua. Si ens aturem, el sacrifici serà en va. En aquests moments durs és quan es posa a prova aquesta societat. Cal mantenir-se ferms”, va proclamar Guaidó.

Guerra de xifres

Notícies relacionades

El Govern de Nicolás Maduro i l’oposició treuen conclusions antagòniques sobre els efectes de la falta de llum des de divendres passat. L’antimadurisme parla de 21 morts als hospitals i una onada de saquejos a supermercats. També nega que els problemes fossin conseqüència d’un atemptat. D’altra banda, l’oficialisme va reduir a dues les víctimes fatals als centres sanitaris i va descartar l’existència d’enfrontaments socials pels talls. El ministre de Planificació, Ricardo Menéndez, va informar que la restitució de la normalitat dels serveis té com a prioritat el funcionament dels hospitals. Al seu torn, es buscarà proveir la nació d’aigua a través de camions cisterna i dur a terme el repartiment de les caixes d’aliments bàsics que arriben a milions de llars.

En aquest context, va arribar a Caracas una delegació de l’Oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans. Els enviats han de preparar la visita de Michelle Bachelet.